Annons

Ryssland: Vi kan "undervisa" Depardieu

Ryssland hjälper gärna Gérard Depardieu att "förstå" landets agerande gentemot Ukraina.
Det säger president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.
Ukrainakriget • Publicerad 1 april 2022
Gérard Depardieu, här i Berlin 2016. Arkivbild.
Gérard Depardieu, här i Berlin 2016. Arkivbild.Foto: Axel Schmidt/AP/TT

Den franske filmstjärnan Depardieu har i flera år kritiserats för sin Rysslandsvurm i allmänhet och vänskap med president Vladimir Putin i synnerhet.

Men i början av mars väckte han viss förvåning när han tog ställning mot Rysslands invasion av Ukraina, och på torsdagen fyllde han i med att kalla Putins handlingar "galna" och "oacceptabla".

Annons

Och nu vill Kreml alltså "undervisa" fransmannen – som även har ryskt medborgarskap och ett pass han fick av Putin.

– Jag anar att Depardieu troligen inte helt ut förstår vad som händer, säger Peskov.

– Om det behövs är vi beredda att berätta för honom om det hela och förklara skeendet så att han förstår.

Gérard Depardieu orsakade uppståndelse när han 2013 lämnade Frankrike och flyttade till Ryssland i protest mot ett lagförslag om högre skatt för rika.

Två år senare svartlistades han av ukrainska myndigheter som förbjöd honom att besöka Ukraina under en femårsperiod sedan han vägrat att erkänna den före detta Sovjetstatens självständighet.

Så sent som i februari publicerade han en bild på Instagram där han omfamnar Putin, och i fransk tv sade han att man borde "lämna Vladimir ifred".

Den 73-årige Depardieu har varit stjärna i hemlandet sedan 1970-talet och slog på allvar igenom utanför Frankrike 1990 i komedin "Gifta på låtsas" och har därefter medverkat i en lång rad Hollywoodproduktioner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons