Annons

Rytm, röst och kropp hos Hustvedt

Författaren Siri Hustvedt kommer med en fläkt av amerikansk östkustintellektuell till den svenska sommaren.
sommar i p1 • Publicerad 15 augusti 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Siri Hustvedt,
Siri Hustvedt,Foto: Robbie Bailey

Norskamerikanska författarkändisen Siri Hustvedt pratar om modersroll, kvinnoliv och arv.

För att lyssna borde man egentligen göra som min farmor brukade göra: sätta radion på köksbordet, sluta ögonen och öppna öronen.

Annons

Det beror kanske delvis på att den långsamma, välartikulerade norska Siri Hustvedt talar kräver att lyssnaren skärper sinnena, men också på att manuset är så välskrivet att det är en njutning. Och så rytmen och rösten, som eftertänksamt stöter in varenda ord i lyssnaren.

Mamman Ester Vegan Hustvedt, född i Mandal i Norge 1923, är huvudperson. Hennes liv skildras kärleksfullt och med stark känsla för integritet.

Moderskroppen är viktig: det lilla fladdret i magen som är barnets första spark, eller den tomma ytan på överkroppen efter bröstcancern.

Ester Vegan studerade, men inte så länge som hon hade velat. Istället blev hon maka och mor. I medelklasshemmet uppfostrade hon döttrarna omsorgsfullt. Hon lade fram deras kläder och lade in handdukar en stund i torktumlaren så att de skulle bli varma innan hon räckte dem till döttrarna för att användas.

Men det är ingen mammaikon, ingen husets ängel vi möter. Siri Hustvedt har läst sin Virginia Woolf och sin Rachel Cusk och berättar med svärta och intellektuellt djup.

fakta

Siri Hustvedt

Född: 1955 i Minnesota i USA.

Bor: Brooklyn, New York.

Gör: Författare.

Första mening: Jeg har tenkt på mors gang. (Jag har tänkt på hur mamma gick.)

Stämning: Värdig och intellektuell. Pratar på välartikulerad norska.

Lena KvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons