Annons

Sällsynt Rembrandtmålning säljs i London

Kultur • Publicerad 8 juni 2020
"Självporträtt iklädd pipkrage och svart hatt", en tavla av den nederländske 1600-talsmästaren Rembrandt, ska säljas på auktionshuset Sotheby's i London.
"Självporträtt iklädd pipkrage och svart hatt", en tavla av den nederländske 1600-talsmästaren Rembrandt, ska säljas på auktionshuset Sotheby's i London.Foto: Sotheby's/AFP/TT

Ett av konstnären Rembrandt Harmenszoon van Rijns sista självporträtt i privat ägo ska säljas på auktionshuset Sotheby's i London den 28 juli.

"Självporträtt iklädd pipkrage och svart hatt" är ett av 80 självporträtt som konstnären målade. Verket färdigställdes i Amsterdam 1632, och väntas inbringa uppemot 187 miljoner kronor på auktionen.

Annons

Endast tre av Rembrandts självporträtt är i privat ägo. Ett av dem såldes på Sotheby's 2003, ett annat är utlånat på lång tid till National Gallery i Skottland.

– Rembrandts ansikte är, långt mer än någon annan konstnärs, omedelbart igenkännbart i varje skede av hans vuxna liv, säger George Gordon på Sotheby's.

– Vi vet att denna tavla skapades på oerhört kort tid. Han målade bakgrunden först, men när han signerade den färdiga målningen var bakgrunden fortfarande våt, så signaturen har präntats in i den av penseln.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons