1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sara Danius är död

Den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien Sara Danius har avlidit, uppger familjen för TT. Hon blev 57 år gammal.
Sara Danius vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset 2017. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Danius avled natten till lördagen efter en lång tids sjukdom, omgiven av sin familj.

"Familjen sörjer djupt hennes bortgång och ser tillbaka på hennes liv med stor tacksamhet, stolthet och glädje", skriver familjen i ett uttalande till TT.

Sara Danius var professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, men också ledamot i Svenska Akademien och dess ständiga sekreterare 2015-2018. Hon satt på stol nummer sju, den som en gång tillhörde Selma Lagerlöf, Akademiens första kvinnliga ledamot. På dagen 100 år efter att Lagerlöf höll sitt inträdestal tillkännagav Akademien att Danius, som första kvinna, skulle bli dess ständiga sekreterare.

I samband med stormarna kring Akademien blev hon också för många en feministisk ikon, vilket märktes inte minst vid den så kallade knytblusmanifestationen utanför Börshuset i Gamla stan i Stockholm i april 2018.

2014 fick hon diagnosen bröstcancer första gången, något hon pratade om i sitt program i "Vinter i P1".

– Jag blev förtvivlad. Det första jag tänkte var att jag inte skulle få se min son växa upp, tankar som gjorde fasansfullt ont, sade hon i programmet om sjukdomsbeskedet.

Danius återkom till jobbet som ledamot, men avgick i spåren av Akademikrisen från posten som Akademiens ständiga sekreterare den 12 april 2018.

– Jag lämnar Akademien som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna och därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol nummer sju, sade hon inför det samlade pressuppbådet utanför Börshuset.

Hon lämnade dock inte arbetet helt förrän i februari 2019. Ett par månader dessförinnan, i december 2018, lämnade hon återbud till sin medverkan i "Vinter i P1" på grund av sjukdom.