Annons

Scenkonstnären Mathias Clason död

Kultur • Publicerad 12 maj 2020
Scenkonstnären Mathias Clason har gått bort vid 56 års ålder. Arkivbild.
Scenkonstnären Mathias Clason har gått bort vid 56 års ålder. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Scenografen Mathias Clason, som även verkade som kostymdesigner, regissör och dramatiker, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 56 år.

Efter debut som kostymdesigner vid 20 års ålder kom Clason inte minst att arbeta som scenograf, med ett hundratal produktioner inom opera, musikal, teater och balett både i och utanför Sverige.

Annons

Några av hans mest uppmärksammade arbeten för opera var "Trollflöjten" och "Marie Antoinette" på Folkoperan, "Ringen" i Dalhalla och "Lucia di Lammermoor" på Nyslott och Malmö Opera samt "Puritanerna" på Vasateatern.

Inom musikalgenren arbetade han bland annat med "Bröderna Lejonhjärta" och "Skönheten och odjuret" på Göteborgsoperan och Göta Lejon. För arbetet med den senare tilldelades han Guldmasken i kostymkategorin 2006.

Mathias Clason skrev även texten till "Kärlekskriget", en opera med musik av Paula af Malmborg Ward baserad på Ebba Witt Brattströms roman "Århundradets kärlekskrig", med urpremiär i Vattnäs 2017.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons