Annons

SD-politiker stoppar sagostund

Dragshowartisterna skulle berätta sagor för Trelleborgs barn under det kommande sportlovet.
Men det inbokade arrangemanget på biblioteket har plötsligt stoppats av en ledande SD-politiker i kommunen, skriver .
Kultur • Publicerad 13 december 2022
Sagostund för barn – en fråga som kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande i Trelleborg gått in och stoppat. Arkivbild.
Sagostund för barn – en fråga som kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande i Trelleborg gått in och stoppat. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

”Med Lady Busty och Miss Shameless får du uppleva en sagostund där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är” – så lyder beskrivningen av den sagostund som det hbtq-certifierade biblioteket bokat till sportlovet 2023.

Men nu är sagostunden avstyrd av kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD).

Annons

– Vi kände att kanske just i det här fallet får vi gå in och stoppa. Det är främst namnvalet som stör. Om man kallar sig ”Babsan” eller liknande så var så god, säger Magnus Isgren till tidningen.

"Lokal fråga"

Jörgen Flink, kultur- och fritidsförvaltningens chef i Trelleborg, bekräftar för Dagens Nyheter i ett mejl att man fått order om att ställa in evenemanget:

”Vi fick ett politiskt direktiv att ställa in. Vårt uppdrag är ju att följa politiska beslut och direktiv.”

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Bo Broman hävdar att frågan är en kommunal angelägenhet och vill inte kommentera.

– Som nationell kulturpolitisk talesperson har jag inget att tillägga, det är en lokal fråga, säger han till TT.

TT: Innebär inte detta att politikerna går in och styr kulturen i stället för att respektera principen om armlängds avstånd?

– Jag har inte så mycket mer att tillägga i frågan, det är en lokal fråga.

Hot och hat

TT: Principen om armlängds avstånd ska väl ändå respekteras även i kommunerna?

– Man kan alltid diskutera hur lång den ska vara, men jag är inte insatt i ärendet. Jag kan inte uttala mig om vad som hänt i Trelleborg. Jag vet inte exakt vad som hänt, jag måste tala med dem först om jag ska uttala mig.

TT: Är det politikens uppgift att bestämma kulturens innehåll?

Annons

– Det är inte politikens uppgift att bestämma det exakta innehållet, men genom att vi har hand om medlen till kulturen så styr vi alltid i någon mån.

Kulturminister Parisa Liljestrand säger i ett uttalande till TT att principen om armlängds avstånd är en "helt central styråra för regeringens kulturpolitik".

"Det är glasklart i Tidöavtalet och i regeringsförklaringen att principen om en armlängds avstånd till kulturen ska upprätthållas, så det står även Sverigedemokraterna bakom. Jag tycker precis som tidigare att politiker inte ska styra över innehållet i kulturutbudet, exempelvis sagostunder, och det gäller politiker både på nationell som lokal nivå", säger hon.

Lady Busty och Miss Shameless har fått ta emot hot och hat för sina sagostunder på senare tid. Drag story hour är ett koncept som startades i San Francisco 2015. Till Sverige kom företeelsen 2017, men det är först nu som evenemanget har börjat väcka sådan upprördhet att flera biblioteksverksamheter har hotats.

När biblioteket i Olofström hotades i mitten av oktober valde man att hålla en sagostund med dragshowartisterna digitalt, medan Malmö stadsbibliotek tidigare i höstas tog in väktare för att kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons