Annons

Shirley Clamp om Melodifestivalen: En risk

Shirley Clamp programleder Andra chansen tillsammans med sin gamla kompis Christer Björkman. Men att själv tävla igen känns vanskligt.
Melodifestivalen • Publicerad 5 mars 2021
Shirley Clamp leder Andra chansen tillsammans med Christer Björkman.
Shirley Clamp leder Andra chansen tillsammans med Christer Björkman.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ena halvan av veckans programledarduo är förväntansfull.

– Jag känner bara - kan vi inte bara köra redan nu, säger Shirley Clamp vid en pressträff tillsammans med kollegan Christer Björkman.

Annons

Den andra halvan har inte lika bråttom.

– Det är ett väldigt avancerat program. Andra chansen är något helt annat än deltävlingarna. Man kastas fram och tillbaka mellan olika moment. Det är "Hall of fame", det är duellerna och det är mycket resultat, säger Björkman med en suck.

Känner varandra

Temat för programmet den här gången är vänskap och nostalgi, just eftersom Clamp och Björkman är gamla kompisar. Vänskapen sträcker sig hela vägen tillbaka till Borås på 80-talet.

– Vi glider lite mellan det privata och programlederiet, säger Christer Björkman.

– Det är vår vänskap med eller utan ironi. Det blir den humorn. Man ser det på oss att vi känner varandra så väl, säger Shirley Clamp.

Clamp har varit med och tävlat i Melodifestivalen sex gånger, senast 2014. Hon drömmer fortfarande om att delta, men för att ställa upp på nytt krävs det att en tillräckligt bra låt dyker upp.

– Jag har alltid lust att få en grym låt skickad till mig eller skriva en själv och bara känna att den gifter sig med mig. Det är den känslan som jag måste få. Så länge den där fantastiska låten inte finns är det bättre att inte vara med, säger hon.

"En risk du tar"

Att delta som en av tävlingens veteraner känns riskabelt, tycker hon.

– Känslan när du går in i det är att du vill att det ska gå väldigt bra, och det finns ju ingen garanti. Åker du ut är det en risk du tar, att om och om igen inte gå vidare. Då är det viktigt att låten gifter sig med mig så att jag kan gå därifrån med huvudet högt.

I programmet ska hon sjunga en ny version av "Min kärlek", låten hon slutade tvåa i finalen med 2004 efter att hon gått vidare från Andra chansen.

Annons

– Det är för att jag själv vill hylla låten, som är helt fantastiskt. Det var just i Andra chansen som den föddes.

"Börjar kännas"

För Christer Björkman blir det femte veckan som programledare för årets corona-anpassade Melodifestival i Annexet.

– Jag tycker att det har gått så fantastiskt fint för hela programserien. Det har blivit väldigt nära det som vi hade drömt om. Jag är oerhört glad för det vi har åstadkommit, och för att jag har överlevt. Men det börjar kännas att det är vecka fem, säger han.

Fakta: Årets programledare

Samtliga sändningar: Christer Björkman

Deltävling 1: Lena Philipsson

Deltävling 2: Anis Don Demina och Oscar Zia

Deltävling 3: Jason Diakité

Deltävling 4: Per Andersson och Pernilla Wahlgren

Andra chansen: Shirley Clamp

Finalen: Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons