Annons

”Sjuk i hela huvudet” är en smart men förutsägbar ungdomsroman om psykisk ohälsa

Den färgstarka lyriska prosan lyfter Mia Öströms coming of age-berättelse, men ”Sjuk i hela huvudet” är också lite förutsägbar, tycker recensenten Louise Buenafe Mistén.
Recension • Publicerad 9 mars 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ungdomsbok (från 12 år)

Sjuk i hela huvudet

Författare: Mia Öström

Förlag: Gilla Böcker

Mia Öström har skrivit flera uppskattade barnböcker och ungdomsromaner, bland annat  prisbelönta ”Vakuum”.
Mia Öström har skrivit flera uppskattade barnböcker och ungdomsromaner, bland annat prisbelönta ”Vakuum”.Foto: Daniel Ekbladh

Alva är rädd för en massa saker. Att mamma och pappa ska dö, djupt vatten och spindlar. Hon funderar på om hon oroar sig för mycket. Om hon har ärvt det av mamma, och om hon också kommer att hamna på avdelning för sluten psykiatrisk vård.

Ångesten varvas med – och hanteras till viss del med hjälp av – kemin, som är Alvas favoritämne. Hon kan hela periodiska systemet och ser världen uppbyggd i atomer och kemiska reaktioner. Bland mammas saker ligger en självhjälpsbok för fobiträning. Alva antar genast utmaningen och går tillväga som på en kemilektion. Snart har hon en lista på saker hon är rädd för, och därför naturligtvis ska utsätta sig för. Varje experiment nedtecknas noggrant. Syfte, hypotes, metod och resultat.

Annons

Med tiden växer också ett nytt uppdrag fram – Alva ska rädda mamma från att sitta inlåst på avdelningen.

”Språket är däremot lika mycket en poetisk uppvisning som en litterär käftsmäll. Det är smart, kaxigt och roligt.”

”Sjuk i hela huvudet” är ett gediget personporträtt med många bottnar: den naiva bilden av att kunna rädda mamman, starkt sammankopplad med fobi-listan, står i bjärt kontrast till att Alva självrådigt och moget envisas med att klara av det mesta på egen hand. Jag ställer mig därför lite frågande till hur mycket den parallella kärlekshistorien verkligen bidrar till helheten. Alva reflekterar i och för sig kring, och skäms över, att hon ens kan gå och tänka på killar samtidigt som mamma befinner sig på världens värsta plats. Men jag tror ändå att berättelsen i stort hade vunnit på att låta Alva vara en egen individ, att låta henne hitta sig själv på egen hand och bli trygg i vem hon är, mitt i allt kaos. Att hon behöver en pojkvän för att bli lycklig känns både uttjatat och omodernt.

Språket är däremot lika mycket en poetisk uppvisning som en litterär käftsmäll. Det är smart, kaxigt och roligt och boken har ett starkt släktskap med Conny Palmkvists trilogi om Julaftonsgatan, både vad gäller tematik och ordförråd. Till skillnad från Palmkvists berättelser är ”Sjuk i hela huvudet” tyvärr förutsägbar redan från start, vilket förtar en del av läsupplevelsen.

”Sjuk i hela huvudet” av Mia Öström
”Sjuk i hela huvudet” av Mia Öström
Fakta

Mia Öström

Mia Öström är född och uppvuxen i Umeå. Hon debuterade som författare 2010 med romanen ”Den du söker finns inte här”. Efter det har hon skrivit en rad kritikerrosade och älskade böcker för barn och unga, bland annat ”Vakuum”, som tilldelades Norrlands litteraturpris 2018.

Tips på liknande böcker för barn och unga: ”Mina fem regler för livet”, ”Fyra minuter över tolv” och ”Femtiofem meter under ytan” av Conny Palmkvist, ”Alla mina katastrofer” av Karin Filén och ”Pontus 4 meter över marken” av Johan Unenge.

Louise Buenafe Mistén
Annons
Annons
Annons
Annons