Annons

Skådespelare gör annorlunda tal till nationen

Teater • Publicerad 4 juni 2020
Scenkonstnärer, producenter och teaterchefer som är medlemmar i Scensverige gör ett gemensamt tal till nationen – som blev ett tal till relationen. Pressbild.
Scenkonstnärer, producenter och teaterchefer som är medlemmar i Scensverige gör ett gemensamt tal till nationen – som blev ett tal till relationen. Pressbild.Foto: Scensverige

Organisationen Scensverige gav dramatikerna Ebba Petrén och Alexandra Loonin uppdraget att skriva ett "tal till nationen", likt det som politiska ledare håller i kristider. Men talet blev i stället ett tal till relationen.

"Det är så ofta vi i branschen pratar och skriver budskap och manifest om hur viktigt det är med scenkonst, teater, konst, kultur. Jag ville undersöka om det istället går att skriva en sorts tal som i sig självt är konst. Jag tycker dramatikerna har skrivit en helt fantastisk text, som går att lyssna på och läsa om och om igen. Den är både abstrakt och konkret, och väldigt allmänmänsklig", säger Ulricha Johnson, verksamhetschef för Scensverige, i ett pressmeddelande.

Skådespelare och andra scenkonstnärer vid bland annat Helsingborgs stadsteater, Borås stadsteater och Kungliga Operan tolkade talet via webbkamera och sedan har deras bidrag klippts ihop. Resultatet blev ett tidsdokument "om fysisk distansering, kultur, rädslor och vardagen som pågår".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons