Annons

Skånskt på konstmässa

Att leva och verka som konstnär i Israel är temat för en av huvudutställningarna på konstmässan i Stockholm (13-15/2). Och så blir det en närmare titt på konstregionen Skåne.
Kultur • Publicerad 28 januari 2004

Israelisk samtidskonst har sällan uppmärksammats så mycket som nu, i kölvattnet av det israeliska konstsabotaget på Historiska museet. Men Stockholm Art Fairs projektledare Bertil Bäckström har i flera år försökt få till stånd en israelisk utställning på mässan. Intresset väcktes vid ett besök i landet då han för första gången blev bekant med landets samtida konst och såg hur mycket den politiska situationen påverkar de konstnärliga uttrycken.

– De som sammanställt "Alphabet" har valt att inte vara uttalat politiska, men samtidigt så blir allt man gör i Israel politiskt, säger han.

Annons

Ett exempel är Nachal Na’arnans verk, gjort av maskeringstejp. Ett material som för svenskar är utan laddning men som i Israel bär på en helt annan betydelse.

– Maskeringstejp är vad man sätter runt fönstren för att skydda sig mot gas. Det finns en hotbild i det.

En annan stor satsning på årets konstmässa är ett antal utställningar som visar konst från Skåne. Landskapet har utvecklats till en ovanligt spännande region i konst-Sverige med många framstående institutioner och en ny och blomstrande konsthögskola. I åtta mindre utställningar under samlingsnamnet "Attraktion" visas skånska konstnärer och i en egen monter presenterar sig åtta skånska konstinstitutioner.

Dessutom blir det under Stockholm Art fair, som pågår den 13 till 15 februari, en utställning med titeln "Melancolia" som skapas av Olle Granath, före detta chef för Moderna museet. Och en stor utställning med modefotografen Mikael Jansson.

Men konstmässan är också ett sammelsurium av mindre utställare som brukar kunna bjuda på den mest brokiga blandning av konst. Den har i år har flyttat från nedlagda Sollentunamässan till större lokaler på Svenska Mässan i Älvsjö. Så det blir mer av allt, och enligt Bertil Bäckström bättre.

– Det håller en hög kvalitet i år. (TT Spektra)

Jenny Aschenbrenner

STOCKHOLM KONST
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons