Annons

"Sladder och intellektuellt jamsande"

Connie Palmen levererar en frän skildring av det nederländska konstnärskotteriet, som inspirerats av en verklig händelse.
Kultur • Publicerad 25 augusti 2009
Connie Palmen.
Connie Palmen.Foto: 

Den 26 juli 1981 faller skådespelerskan Marina Schapers över en mur och dödsstörtar 40 meter på en semesterresa tillsammans med sin make kompositören Peter Schat.

I Connie Palmens bok heter de Clara Wevers respektive Lucas Loos.

Annons

Är det en olycka?

Vad betyder alla dessa spår som det frodiga kollektivet av vänner, kollegor och avundsjuka suparkamrater under långa vintäta nätter frammanar och som tyder på att såväl Clara som Lucas visste att en förfärlighet skulle inträffa?

Varför höll Lucas Loos på att komponera ett rekviem (en dödsmässa) vid tidpunkten för olyckan?

Connie Palmens bok är en intrikat berättelse om intriger, sladder och intellektuellt jamsande i en miljö som befolkas av musiker, tonsättare, journalister och författare. Samtidigt som hon lyfter på stenar och släpper fram missunnsamhet, avundsjuka och andra unkna dofter från undervegetationen sker det med kärlek till både konsten och dess skapare.

Lucas Loos dör i boken i aids. Verklighetens Peter Schat avled 2003, men hans musik kan du fortfarande höra på: www.peterschat.nl

Per Erik Tell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons