Annons

Slut med kändisparaden i Sommar

På söndag är det slut, det som började så bra, men snabbt tröttade ut mig och senare väckte en del debatt. Jag pratar om Sommar, säsongsprogrammet, numera i P1, som har blivit en av radions mest älskade klassiker. I år fyllde man 50 och visade tydligt att man är på väg… åt fel håll.
Kultur • Publicerad 13 augusti 2009

Kritiken handlade främstom pratarnas egofixering. Tja, så mycket annat är väl kanske inte att vänta, då uppdraget faktiskt är att vara personlig. Berätta om sitt liv, sina erfarenheter och krydda med sin favoritmusik. Problemet, i mina öron, är att urvalet av Sommarpratare är alldeles för snävt. Programmet har till stor del blivit ännu en plattform för de redan omskrivna och omtalade. Kändisarna. Majoriteten – hela två tredjedelar – hämtas från media-, kultur- och nöjeslivet.

Jag riktade samma kritik mot programmet för något år sedan. Sedan dess har det bara blivit värre. Ingvar Kamprads premiärprogram i somras kommer att bli en klassiker, men därefter följde Tomas Ledin och Hanna Hellquist och när Lena Philipsson sänkte allt den 4 juli fick jag inte upp engagemanget på nytt.

Annons

Visst. Det har funnitsriktigt bra program – Roger Wallis, Petra Mede, Morgan Alling (i vilket program har han intevarit med i!?), PO Enquist… – vilket visar på idéns styrka. Vad som behövs är en nyorientering i form av en ny ledarstab, med helt andra kontaktnät, intressen, uppslag och med modet att välja betydligt fler personer som inte sorterar in i kändisparaden.

Fortsätter det som hittills är det bättre att befria P1 från Sommar, och låta kultur- eller vetenskapsredaktionerna ta fram ett konkurrerande program. Jag vet vilken kanal jag oftast knappat in.

Jan Guillou är sist utbland Sommarvärdarna (P1, kl 13 i morgon). På söndag blir det en tillbakablick.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons