Annons

Sms-anställda sjunger om sin längtan efter förändring

Existerar verkligen samhället, eller består det av ett antal ensamma individer som kämpar för sig själva? Det frågade sig regissören och dramatikern Liv Helm lite tillspetsat under arbetet med vismusikalen "Prekariatet" som på fredag får urpremiär i Malmö.
Malmö • Publicerad 5 februari 2020
De mentala konsekvenserna av osäkra anställningar skildras i den nyskrivna föreställningen "Prekariatet" på Malmö Stadsteater.
De mentala konsekvenserna av osäkra anställningar skildras i den nyskrivna föreställningen "Prekariatet" på Malmö Stadsteater.Foto: emmalisa pauly

Termen "prekariat" syftar på en grupp sinsemellan väldigt olika människor som har ett gemensamt: osäkra anställningar och därmed ett svårförutsägbart liv. I föreställningen på Malmö Stadsteater införlivas bland andra en journalist som bara jobbar på korta kontrakt, en hemtjänstanställd som drygar ut halvtidslönen med städjobb via en app och en nyutbildad akademiker som hankar sig fram som lärarvikarie.

- Sms-anställd kallar hon det. Man får veta samma dag om man har jobb eller inte, säger den danska dramatikern och regissören Liv Helm.

Nyskrivna sånger

Annons

De mentala konsekvenserna av dagens arbetsmarknad intresserar henne. Tidigare har hon gjort föreställningen "Overload" – om människor som går sönder av stress – på Odense teater i Danmark. Den här gången har hon jobbat med Malmödramatikern Felicia Ohly men också med sin samarbetspartner sedan tidigare, kompositören Matilde Böcher vars nyskrivna sånger är en viktig del av "Prekariatet".

”Det är en rolig och vacker föreställning, men det är klart att den har en social indignation i sig. I körsången ligger en förhoppning om ett samhälle med gemensam berättelse och känsla.”
Liv helm

- Det är en rolig och vacker föreställning, men det är klart att den har en social indignation i sig. I körsången ligger en förhoppning om ett samhälle med gemensam berättelse och känsla.

Rollfigurerna är påhittade men har alla inslag från intervjuer med några Malmöbor som gjordes i researchsyfte och som fick Liv Helm att fundera över om samhället verkligen finns. "Sin egen lyckas smed", var ett uttryck som flera av dem använde.

- När jag pratade med människor var de väldigt uppmärksamma på att de själva skulle lösa sina problem. Det var deras uppgift att få det bästa jobbet, det fanns ingen medvetenhet om att det här kanske är ett strukturellt problem och att det inte enbart är deras eget ansvar att lösa det.

- Vi lever i en tid där alla är ansvariga för sig själva.

Drömmer om katt

Drömmen om en katt får stor betydelse. En av huvudpersonerna har för korta anställningar och för liten lägenhet för att kunna skaffa det husdjur som hon längtar efter.

- Det var en berättelse som vi fick från en av de intervjuer som vi gjorde, bara som en liten detalj, men Matilde tog fatt i den och skrev en sång. Det blir väldigt vackert när någon får drömma väldigt stort om att få en katt. Det blir också en metafor för längtan efter trygghet och gemenskap och sådana stunder finns det många av i förställningen.

"Prekariatet" har urpremiär på Malmö Stadsteater den 8 februari.

De är visstidsanställda, projektanställda, arbetar svart eller har på andra sätt osäkra anställningar.
De är visstidsanställda, projektanställda, arbetar svart eller har på andra sätt osäkra anställningar.Foto: emmalisa pauly
Fakta

Prekariatet

Enligt NE:s definition saknar individer i prekariatet i regel fast anställning och som lever under mycket otrygga ekonomiska villkor. De kan inte själva planera sina liv och har heller ingen tydlig yrkesidentitet.

Föreställningen på Malmö Stadsteater är skriven av Liv Helm och Felicia Ohly. Musiken är komponerad av Matilde Böcher.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons