Smutsig historia som fängslar

bokrecension Artikeln publicerades
 Niklas Natt och Dags prosa som känns både autentisk och självklar.
Foto: Thron Ullberg
Niklas Natt och Dags prosa som känns både autentisk och självklar.

Den historiska spänningsr.omanen ”1793” fick stort genomslag och blev framgångsrik även internationellt. Niklas Natt och Dag är en formidabel skildrare av ett Stockholm i en svunnen tid, tycker recensenten Mats Palmquist

1794

HISTORISK DECKARE

Författare: Niklas Natt och Dag

Förlag: Forum

Historikern Dick Harrison fick en gång frågan om vilken historisk epok han absolut inte hade velat leva i. Svaret blev omedelbart ”den gustavianska tiden”. Anledningen var det snusk, smuts och elände som plågade det vanliga folket och den diktatur som styrde landet.

Just detta, smutsen och eländet, beskrivs detaljrikt av Niklas Natt och Dag, först i ”1793”, debuten från härom året, och nu i uppföljaren ”1794”. Romanen ”1793” fick stort genomslag och blev framgångsrik även internationellt. Natt och Dag tecknar detta snusk och elände väldigt levande och på en prosa som känns både autentisk och självklar. Så även i den uppföljande boken.

Farhågan att det blir en variation på samma tema kan nog till del bekräftas, det är armod, våld och ondska ingående skildrat. Lössen formligen känns i läsarens hår. Men det är också en naturlig fortsättning på den eländesbeskrivning som började med ”1793”. Stora delar av persongalleriet återanvänds, palten Jean Michael Cardell har en central roll och Cecil Winge, huvudpersonen från förra berättelsen, ersätts av den yngre brodern Emil Winge.

Annars börjar ”1794” tämligen idylliskt. En ung ädling förälskar sig i en arrendators dotter vilket förstås är högst olämpligt. Den unge mannen skickas iväg till den svenska kolonin Barthélemy för att ”besinna” sig. Och man kan torrt konstatera att förhållandena i Gustavia, huvudstaden i kolonin, inte är ett dugg bättre än i Stockholm. Om även detta berättas ingående av Niklas Natt och Dag.

Varför ska man då läsa en bok om våld och ondska, smuts och snusk?

Händelserna på Barthélemy har direkt påverkan på den historia som senare utspelas i staden mellan broarna. Och det som började vackert förvandlas snart till en smutsig historia.

Varför ska man då läsa en bok om våld och ondska, smuts och snusk? För att Niklas Natt och Dag är en formidabel skildrare av ett Stockholm i en svunnen tid, en tid som ofta högst orättvist framställs som god och vacker. 1700-talet var så mycket mer än vackra möbler och de sköna konsternas tid. Niklas Natt och Dag berättar om denna baksida bättre än någon annan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.