Annons

Sökes: Berättelser om flykt och folkmord

Kultur • Publicerad 15 mars 2021
"Vi samlar in personliga berättelser och hoppas att delar av berättelserna kan ta plats i vår kommande utställning", säger Leif Magnusson, chef för Mångkulturellt centrum i Fittja. Arkivbild.
"Vi samlar in personliga berättelser och hoppas att delar av berättelserna kan ta plats i vår kommande utställning", säger Leif Magnusson, chef för Mångkulturellt centrum i Fittja. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

I september inviger Mångkulturellt centrum i Fittja utanför Stockholm utställningen "Vi är ju grannar – om folkmord och brott mot mänskligheten". Utställningen ska lyfta Botkyrkabornas personliga berättelser och vittnesmål, som nu ska samlas in.

"Många svenskar lever med dessa erfarenheter, och bär på ärvda trauman från generationer tillbaka. Hos många finns ett stort behov av att tillsammans minnas händelser som en själv erfarit eller bär arvet av, även om händelserna har skett utanför Sverige", säger Leif Magnusson, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

Mångkulturellt centrum har sedan 2008 tillsammans med Nordiska museet och Institutet för språk och folkminnen bedrivit skrivuppropet "Att minnas migrationen". Tanken är att det som kanske inte berättas vare sig hemma eller offentligt ska få ta plats och bli en del av Sveriges gemensamma minne.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons