Annons

Sölvesborgs plan oroar Författarförbundet

Sveriges Författarförbund och Svensk biblioteksförening skriver i en gemensam insändare i Sydöstran att de känner en "stark oro" över bibliotekens utveckling i Sölvesborg.
Kulturpolitik • Publicerad 31 oktober 2019
Stadshuset i Sölvesborg.
Stadshuset i Sölvesborg.Foto: Johan Hultgren

I insändaren, som skrivits under av Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll och Svensk Biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson, anser författarna att den pågående utvecklingen i Sölvesborg, med en reviderad biblioteksplan, inte går i linje med vad som står i bibliotekslagen.

"Biblioteken ska finnas tillgängliga för alla och verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning", och "enligt bibliotekslagen ska biblioteken ägna de nationella minoriteterna särskild uppmärksamhet och det gäller även Sölvesborgs kommun", står det i insändaren.

Annons

"Att Samstyret nu arbetar för att göra begränsningar i folk- och skolbibliotekens uppdrag och mål är i allra högsta grad oroväckande", heter det i insändaren.

Kritiken kommer efter att Samstyret i kommunen, en koalition bestående av SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, gjort flera ändringar i den ursprungliga biblioteksplanen.

Bland annat föreslår Samstyret att litteratur framöver inte behöver köpas in till skolbiblioteken på alla elevers modersmål och att det nuvarande samarbetet mellan modersmålslärare och bibliotek stryks. (TT)

Fakta

Ny bibliotekspolitik i Sölvesborg

Inte alla elevers modersmål: I kommunens ursprungliga biblioteksplan står det att "På skolbiblioteken ska finnas litteratur på alla elevers modersmål". Samstyret har valt att ändra formuleringen till "På skolbiblioteken ska finnas litteratur på andra språk än svenska".

Inte söka upp de som talar minoritetsspråk: I den nya planen vill man stryka ett av de tidigare mål man haft för att öka delaktighet när det kommer till bibliotekens utbud. Nu ska man inte längre "särskilt söka upp prioriterade grupper som till exempel barn och unga och representanter för minoritetsspråken".

Nej till samarbete: Samarbetet mellan modersmålslärare och bibliotek stryks i nya planen.

Bort med integration: Den tidigare ambitionen att få till samarbeten med studieförbund för att få till verksamhet som "främjar gemenskap, förståelse och integration" ändras till "främjar gemenskap, förståelse för varandras olikheter".

Källa: Ny reviderad biblioteksplan 2019-2022, Sölvesborgs kommun

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons