Annons

Som ett hårt slag i magen

I sitt sommarprat tar krigskorrespondenten Magda Gad med lyssnarna på en skakande resa från gruppvåldtäkter i Kongo till det ebola-drabbade Liberia. Ett Sommar som berör och engagerar, anser kulturjournalisten Cornelia Mikaelsson.
radio • Publicerad 10 augusti 2017
Journalisten Magda Gad sänder ett starkt Sommar. Foto: magnus bergström
Journalisten Magda Gad sänder ett starkt Sommar. Foto: magnus bergström

Med risk för sitt eget liv har hon rapporterat från getton i Rumänien och världens farligaste knarkkarteller i Honduras.

Magda Gad debuterar som Sommarpratare och väljer att öppenhjärtigt berätta om människorna bakom rubrikerna, om hennes pappa som har gått bort i cancer och det lilla barnet i Irak som hon försökte återuppliva – utan att lyckas. På bara några minuter har Gad beskrivit en verklighet som känns svår att ta in.

Annons

Mest känsloladdat blir det när Gad pratar om sin pappa som lämnade Kairo för att läsa till läkare i England. Han blir den röda tråden i hennes Sommarprat.

Hon ifrågasätter sitt livsval ett flertal gånger. Skulle jag bli läkare istället som pappa ville? Är det ett värdefullt liv som jag lever?

Magda Gad berättar att hon har bott på platser och hört berättelser som hennes pappa hade velat skydda henne från. Ibland känns det som att jag lever hans liv fast baklänges, säger hon.

Även om man som lyssnare blir nedstämd av hennes dystra och stundvis monotona tonläge ger det en styrka i det hon har att berätta. Den känslan behåller hon Sommarpratet ut.

Hennes program är en känslomässig bergodalbana som rymmer tårar, skratt och det kanske mest uppfriskande, en öppen en utskällning till Stefan Löfven.

cornelia mikaelsson

fakta

Magda Gad

Ålder: 41

Gör: Utrikeskorrespondent för Expressen

Första mening: "Hur gör man rätt i helvetet?"

Höjdpunkt: Utskällningen till Stefan Löfven

Läs mer: Samtliga Sommar-program har recenserats på kulturen. Läs alla dessa texter på webben. I morgon blir det dock ingen recension på grund av att fredagens planerade Sommarprataren Robert Pettersson/Takida har ställt in. Istället sänds in en repris av Henrik Dorsins Sommar.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons