Annons

Spänt läge i konstvärlden efter rysk invasion

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till ett alltmer spänt tonläge inom den internationella konstvärlden.
Ryssland återkallar utlånade verk från Italien – medan de europeiska filialerna till Eremitaget bryter samarbetet med den ryska institutionen.
Konst • Publicerad 11 mars 2022
Ett av de verk av renässanskonstnären Tizian som Palazzo Reale i Milano tvingas lämna tillbaka till Eremitagemuseet i Sank Petersburg.
Ett av de verk av renässanskonstnären Tizian som Palazzo Reale i Milano tvingas lämna tillbaka till Eremitagemuseet i Sank Petersburg.Foto: AP/TT

I Italien – som av den ryska regimen klassats som "fientligt inställt" efter att ha infört sanktioner mot Ryssland – tvingas två museer i Milano att lämna tillbaka konstverk som tidigare lånats ut av landet, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

I ett brev begär Michail Piotrovskij, chef för Sankt Petersburgsinstitutionen Eremitaget, att två tavlor av den italienske renässanskonstnären Tizian och ytterligare 23 konstverk, däribland en staty av skulptören Canova, som för närvarande visas på två separata utställningar i staden, skickas tillbaka till Ryssland.

Kallar hem utlån

Annons

Begäran kommer efter ett beslut från det ryska kulturdepartementet under den gångna veckan.

Även en i Italien aldrig tidigare visad tavla av Pablo Picasso, som skulle ha ingått i en utställning i Rom under våren, återkallas – och en utställning i den norditalienska staden Udine med verk av bland andra den ryske konstnären Vasilij Kandinskij kommer inte att kunna förlängas på grund av beslutet, skriver La Repubblica.

Filialer bryter samarbete

Men – inte bara Ryssland kallar tillbaka utlånade konstverk i det rådande, alltmer spända, säkerhetsläget. Även Frankrike har beslutat att dra tillbaka 15 konstverk från en kommande utställning på det stora statliga museet i Kreml, skriver Art News.

Beslutet kommer efter att Storbritannien, Spanien och Österrike tidigare återkallat sina utlån.

Den ryska invasionen av Ukraina har även lett till att Eremitagets filialer i Amsterdam och London i protest har avbrutit samarbetet med modermuseet i Sankt Petersburg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons