Annons

Sparks – gamla rävar med nya trick

Duon Sparks är tillbaka med "A steady drip, drip, drip", som är deras 24:e studioalbum och en destillering av allt som bröderna Ron och Russell Mael har lärt sig under de snart fyra decennierna de har varit aktiva.
Musik • Publicerad 8 maj 2020
Bröderna Ron (till höger) och Russell Mael i popduon Sparks är tillbaka med albumet "A steady, drip, drip, drip". Pressbild.
Bröderna Ron (till höger) och Russell Mael i popduon Sparks är tillbaka med albumet "A steady, drip, drip, drip". Pressbild.Foto: Anna Webber
"För oss är utmaningen alltid att komma på hur vi ska sätta vår musik i en ny kontext på sätt som känns fräscha och vitala. Det blir svårare för varje skiva vi gör", säger Russell Mael i Sparks. Pressbild.
"För oss är utmaningen alltid att komma på hur vi ska sätta vår musik i en ny kontext på sätt som känns fräscha och vitala. Det blir svårare för varje skiva vi gör", säger Russell Mael i Sparks. Pressbild.Foto: Anna Webber

Det är ovissa tider för bröderna Mael, liksom för i princip alla andra inom deras skrå. På varsitt håll sitter de hemma och väntar på besked om vad som ska hända framöver. Kommer de iväg på den turné som bland annat inkluderar ett stopp i Sverige i höst? Hur blir det med premiären av deras musikal "Annette", med Marion Cotillard och Adam Driver i huvudrollerna?

Ingen vet. Under tiden sysselsätter sig Ron Mael, som är tre år äldre än sin bror Russell och nu har hunnit bli 74, med att ta promenader. Förut brukade han stöta på en annan poplegendar: The Beach Boys låtskrivargeni Brian Wilson.

Annons

– Det var helt surrealistiskt att gå runt där med honom, inte minst för att ingen annan troligtvis visste vem han var. Men nu har jag inte sett honom i parken på snart två år. Han ägnar sig kanske åt någon annan form av motion, säger Ron Mael.

"Svårare för varje skiva"

Med "A steady drip, drip, drip" rör sig Sparks både framåt och bakåt i tiden. Musiken är omedelbart igenkännbar för alla som vant sig vid brödernas sprättigt teatraliska pop.

De visar också att de har nya trick som de drar ur hatten på exempelvis "Iphone", en låt vars text låter som en uppsträckning från valfri farfar men vars produktion urartar i en industriell mardrömsgestaltning.

– För oss är utmaningen alltid att komma på hur vi ska sätta vår musik i en ny kontext på sätt som känns fräsch och vital. Det blir svårare för varje skiva vi gör, säger Russell Mael.

– Det finns några hörnstenar i Sparks: Rons låtskrivande, min sång och våra personligheter. När vi går in i studion hoppas vi alltid att vi kan skapa något som berättar vilka vi är på ett samtida sätt för någon som inte är bekant med vår musik. Det är outtalat mellan oss, men båda vet att det är så.

Något som också är outtalat är albumtitelns betydelse. Vad menas med "A steady drip, drip, drip"?

– Innan vi hade titeln hade vi omslagsbilden, som föreställer våra ansikten mot en kulört bakgrund med färg som droppar på Ron. Det går såklart att tolka titeln på flera sätt. Den skulle kunna syfta på vår karriär, att vi har hållit en stadig utgivningstakt, säger Russell Mael.

– Men det finns så många andra kopplingar som går att göra, till exempel hur vi bombarderas av ett ständigt informationsflöde. Vi vill inte gå ut och säga att det finns en specifik betydelse.

"Skänk från ovan"

Föga överraskande är duons förhoppning att allt det här – pandemin, nedstängningen, livekulturens hjärtstillestånd – ska vara över snart. Under tiden har åtminstone Ron Mael omvärderat en av sina gamla käpphästar.

– Förr i tiden ogillade jag verkligen hela konceptet med att strömma musik eller film via nätet. Men i ett sådant här läge är den möjligheten en skänk från ovan. Inget kan ersätta känslan av att sitta i en biosalong eller konsertlokal, men vi är så tacksamma för att vi ändå kan nå ut med vårt album. Det finns inget som viruset kan göra för att hindra det.

Fakta: Sparks

Bröderna Ron (född 1945) och Russell (1948) Mael bestämde sig för att bilda ett band tillsammans i slutet på 1960-talet.

I sin första inkarnation hette bandet Halfnelson och gav ut sitt första album med samma titel 1971. Året därpå blev det ett namnbyte till Sparks och i samband med det gavs albumet ut på nytt, med titeln "Sparks".

Sedan dess har de rört sig mellan genrer som konstrock, new wave, glamrock, Giorgio Moroder-producerad dansmusik och syntpop.

2009 släppte Sparks radiomusikalen "The seduction of Ingmar Bergman", på beställning av Sveriges Radio.

2015 slog Sparks sina påsar ihop med det likasinnade bandet Franz Ferdinand under namnet FFS.

"A steady, drip, drip, drip" är album nummer 24 och släpps den 15 maj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons