Annons

Starkt och originellt när Höglund utgår från H C Andersen-saga

Bilderboksnestorn Anna Höglund har gjort sin egen version av en H C Andersen-skräckis. Resultatet är fantastiskt, tycker Urban Jarvid.
Recension • Publicerad 24 februari 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 6 år)

Skuggan

Text och bild: Anna Höglund

Förlag: Lilla piratförlaget

Bilderboksmakaren Anna Höglund är aktuell med en bilderbok som baserats på en saga av H C Andersen.
Bilderboksmakaren Anna Höglund är aktuell med en bilderbok som baserats på en saga av H C Andersen.Foto: Stefan Tell

Anna Höglund tillhör våra främsta bilderboksskapare. På senare år har hon gärna hämtat inspiration från litterära klassiker som ”Hamlet” eller ”I väntan på Godot”. Nu har hon gjort sin version av H C Andersens ”Skuggan”, en saga som nog inte är så obskyr som många tror. Den är ibland med i slutet av längre samlingar, men är ändå ganska okänd. Den passar nämligen inte riktigt för barn. Med obetydliga ändringar hade den kunnat tas för en skräckhistoria av Andersens läromästare E T A Hoffmann.

Originalsagans handling i korthet: En man som lever avskärmad från omvärlden skickar iväg sin skugga för att ta reda på vad som händer i lägenheten mittemot. En lång tid senare får han besök av skuggan, som nu blivit så levande att den kan tas för en människa och blivit en mycket framgångsrik sådan. Mannen erbjuds att själv bli skugga åt sin forna skugga. När han avböjer använder skuggan sina nya kontakter för att få honom avrättad. Säkert tänkte författaren åtminstone delvis på hur dramatikern Andersen fått ge vika för sagoberättaren Andersen.

”Vissa sidor innehåller skräck, men bara för den som vill se det, och alla kan nog enas om att historien på sitt sätt slutar lyckligt.”
Annons

Av detta har Höglund skapat en 88 sidor lång, huvudsakligen svartvit, bilderboksroman – och den är fantastisk.

Några ändringar har förstås gjorts. Mannen ägnar kvällarna åt att utmattad vissna framför datorn. Åtminstone enligt honom själv är det av betydelse för hans karriär. Skuggan lämnar honom av ren tristess. När den kommer tillbaka bär den drag av Mefistofeles. Den kommer med död men också med färg, liv och återuppståndelse. Vissa sidor innehåller skräck, men bara för den som vill se det, och alla kan nog enas om att historien på sitt sätt slutar lyckligt.

Till formatet liknar den böckerna om Mina och Kåge. Förhoppningsvis luras ingen att ställa den bland pekböckerna. Denna ”adaption” är ett starkt och originellt verk för alla åldrar, utom möjligen de minsta.

”Skuggan” av Anna Höglund
”Skuggan” av Anna Höglund
Fakta

Anna Höglund

Född: 1958

Debut: Som illustratör med ”Sagan om pannkakan” 1982. Som författare med ”Nattresan” 1990.

Utbildning: Självlärd. Uppvuxen i ett konstnärshem.

Priser i urval: Deutscher Jugdentlitteraturpreis 1994, Augustpriset 1996, Nils Holgerssonplaketten 2014.

Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons