Annons

Stellan Skarsgård får italienskt kulturpris

Nu har Stellan Skarsgård fått ännu ett pris att ställa bredvid Guldbaggarna och Golden Globe-statyetten.
Den här gången är det ett italienskt kulturpris, som går till någon som ofta filmat i Italien eller på andra sätt haft goda relationer med den italienska filmindustrin.
Film • Publicerad 4 september 2021
Stellan Skarsgård befinner sig på filmfestivalen i Venedig.
Stellan Skarsgård befinner sig på filmfestivalen i Venedig.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

– Jag visste inte att jag har bidragit till italiensk kultur, men jag har ju förstås filmat på deras studio Cinecittà flera gånger, säger Skarsgård när TT möter honom efter prisutdelningen.

"Jättehedrad"

Priset heter Premio Internazionale Cinearti Chioma di Berenice, och delas ut av en delvis statlig organisation som arbetar för att, som det heter, stärka alla filmhantverkets discipliner. Tidigare har bland andra Oscarbelönade fotografen Vittorio Storaro och regissören Abel Ferrara fått priset.

Annons

– Jag är jättehedrad, säger Skarsgård, som ändå inte kan låta bli att skoja om att ”det är ett pris till dem som snart ska dö”.

Filmens kraft

Utmärkelsen består av en staty av segerbäraren Berenice, som ska vara en symbol för filmens kraft. Den kommer nu att få göra sällskap med alla andra utmärkelser Skarsgård fått under åren – de förvaras på hans kontor i Stockholm.

På söndagen reser han och hustrun Megan hem till Stockholm igen, detta efter att han tillbringat tre dagar i ett rum på Marriott Hotel där han gjort digitala intervjuer med journalister från hela världen.

Nästa jobb blir i Finland i november, ”What remains”, som har skrivits av Megan Everett-Skarsgård och som ska regisseras av den kinesiska regissören Ran Huang. Filmen handlar om beroendeförhållandet mellan läkare och patient. Gustaf Skarsgård har huvudrollen. Stellan Skarsgård en mindre roll.

– Men innan Finland ska jag laga en väldig massa mat hemma, säger han och ser mycket förväntansfull ut.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons