Annons

Stimulerar till demokratiskt tänkande

Förlaget Hegas ger ut faktaböcker på lättläst och lustfylld svenska. I boken ”Demokrati” förenas gedigen kunskap med exempel på opinionsbildning.
Bokrecension • Publicerad 4 juni 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Faktabok

Utforskaren – Demokrati

Redaktör: Emelie Olofsson

Medverkande: Hanna Thessén

Förlag: Hegas

Demokrati är ett viktigt ämne. Men hur beskrivs styrelseformen på ett attraktivt och enkelt sätt för barn?

Ett bra svar kommer från förlaget Hegas, som specialiserat sig på lättlästa och lustfyllda faktaböcker. Den drygt 40-sidiga ”Demokrati" belyser ämnet på ett koncentrerat, men ändå luftigt sätt.

Annons

Någon lärobok är det inte, åtminstone inte i skolfuxmening. Den välformulerade texten är dock rik på allsidig information. Efter ett antal definitioner på vad folkstyre är flyttas fokus över till historia.

Börjar det med de gamla grekerna? Givetvis! Därefter hamnar situationen i Sverige i blickfånget. Efter en historik presenteras hur ett val går till, vilken funktion riksdag och regering har, samt yttrandefrihetens betydelse, med mera.

Rösträttens utveckling intar en central plats. Stort utrymme ägnas åt det unga Hanna Thessén har att anföra. Som ordförande i Rädda barnens ungdomsförbund önskar hon att rösträttsåldern sänks till 16 år.

I särskilda textrutor kommer hennes åsikter i olika frågor till uttryck. Detta ger en vitaliserande kontrastverkan, i relief mot den löpande textens sakliga och något torra ton.

I ”Demokrati” kombineras gediget vetande med instruktiva exempel på opinionsbildning. Läsaren stimuleras till att vinna kunskap, men också till att bilda sig en egen uppfattning.

Emelie Olofsson: "Demokrati"
Emelie Olofsson: "Demokrati"
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons