Annons

"Stjärnornas stjärna"-final: "Varit en ynnest"

De har utmanat sig själva i olika genrer, i en publiktom studio under en väldigt speciell tid. Finalisterna i "Stjärnornas stjärna" ser sig som vinnare, oavsett vem som står där med pokalen till slut.
Tv • Publicerad 1 maj 2020
Jon Henrik Fjällgren hoppas att programmet har kunnat glädja publiken under våren. "Jag tänker på de som kanske sitter ensamma, att de kan ha känt lite glädje och hopp". Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Dags för final av "Stjärnornas stjärna", och hela gänget kommer att dyka upp i sändningen: Nano, Jon Henrik Fjällgren, Amanda Winberg, Jessica Andersson, programledaren Petra Mede, Nicke Borg, Mapei, Elisa Lindström och David Lindgren. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
David Lindgren är nöjd över att ha kommit till final, det var hans mål. "Jag är nöjd över att jag har fått visa upp min bredd som artist". Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Jon Henrik Fjällgren gillade country, lite oväntat. "Det kanske kan bli något mer med det", säger han lite kryptiskt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
David Lindgren trodde att 2020 skulle bli ett kanonår men nu känns det mesta osäkert. "Jag hoppas att corona snart försvinner så att man får komma ut och träffa publiken igen", säger han. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Melodifestivalfavoriten Jon Henrik Fjällgren hade tackat nej till att medverka i "Stjärnornas stjärna" ett par gånger. Men så kunde han inte säga nej längre. Och efter att ha tacklat bland annat hårdrock, dansband och opera under våren står han nu i final, mot artisten och programeldaren David Lindgren.

– Det hade jag inte förväntat mig, jag hoppade in i det här och hade aldrig kunnat tro det skulle bli två månader, säger Jon Henrik Fjällgren.

Annons

Han tycker att det har varit mest utmanande att plugga in alla texter och att behöva byta genre från en dag till en annan. Lite oväntat gillade han country mest.

Vill inte spekulera

Vem som vinner lördagskvällens final? Det vill Jon Henrik Fjällgren inte spekulera i.

– Det gör jag aldrig. Och jag kommer att vinna även om David vinner, för jag har tagit mig fram under de här veckorna och om jag gör ett minnesvärt framförande så är jag också en vinnare. Man får se det som något fantastiskt som jag har lyckats göra. Det kommer att bli ett fint program, chockartat och speciellt.

TT: Chockartat? Hur då?

– Det får man se. Men det blir en kärleksfull tävling i stället för konkurrens.

David Lindgren tycker att det har varit svårast att vara i "det lilla" under tävlingens gång.

– Jag är van vid att studsa runt och dansa och ha en stor röst när jag sjunger. Men med visor och dansband fanns det inga lätta "wow-effekter" som jag vet av erfarenhet får igång publiken. Så det var svårt. Och så har det ju varit speciellt att inte ha publik i studion, bara en person som har applåderat och sedan kritik från juryn.

Glädje i mörk tid

I stället för publikstöd har deltagarna pushat och stöttat varandra och blivit extra sammansvetsade.

– Vi har hejat på varandra och kommit varandra nära. Över huvud taget har det känts som en ynnest att få vara med, jag har hur många vänner som helst som är arbetslösa nu under coronakrisen. Det känns fint att ha varit med och skänkt lite glädje åt tv-tittarna under en mörk period, säger David Lindgren.

Fakta: Det här händer på finalen

Finalisterna sjunger först varsin låt som en utmaning från experterna:

Jon Henrik: "Goliath" – Laleh

David: "Life on mars" – David Bowie

Sedan sjunger de tittarnas favoriter:

Jon Henrik: "Höga berg, djupa hav" – Vikingarna (dansband)

David: "Con te partiro" (opera)

Avslutningsvis blir det en duett: "A sky full of stars" – Coldplay.

"Stjärnornas stjärna" sänds i TV4 på lördagar. Programeldare är Petra Mede och i juryn sitter Jan Gradvall och Kishti Tomita.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons