Annons

Stort pris till Pija Lindenbaum

Litteratur • Publicerad 4 april 2022
Pija Lindenbaum. Arkivbild.
Pija Lindenbaum. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Författaren och illustratören Pija Lindenbaum är årets mottagare av Sixten Heymans pris. Årets prissumma på 910 000 kronor är ovanligt stor, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Lindenbaum får priset för "ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen", som en del av motiveringen lyder.

Annons

Pija Lindenbaum debuterade 1986 med "Boeing 747" och har sedan dess gett ut en lång rad barnböcker varav den senaste, "Vitvivan och Gullsippan", kom i fjol.

Sixten Heymans pris har delats ut av Göteborgs universitet vart tredje år sedan 1938. Varannan gång går det till en svensk vetenskapsman eller kvinna, varannan gång till en svensk skönlitterär författare. Tidigare pristagare är bland andra Sara Lidman, Kerstin Ekman, Sven Delblanc och Klas Östergren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons