Annons

Stradivarius kan klubbas för rekordbelopp

Musik • Publicerad 4 maj 2022
En 300-år gammal Stradivarius kan dra in rekordsumman 20 miljoner dollar då den i juni går under klubban på en auktion i London. Arkivbild.
En 300-år gammal Stradivarius kan dra in rekordsumman 20 miljoner dollar då den i juni går under klubban på en auktion i London. Arkivbild.Foto: AP/TT

En 300 år gammal Stradivarius kan dra in rekordsumman 20 miljoner dollar då den i juni går under klubban på en auktion i London.

Fiolen, som kallas "da Vinci, ex-Seidel", tillhörde tidigare den kände violinisten Toscha Seidel, som bland annat spelade på den under inspelningarna av musiken till filmer som Alfred Hitchcocks "Intermezzo" och "Trollkarlen från Oz".

Annons

Bland annat hörs Seidels stråkar på de klassiska örhängena "Over the rainbow" och "Follow the yellow brick road" från filmklassikern från 1939 med Judy Garland.

Av de fioler som den italienske fiolmakaren Antonio Stradivari skapade under slutet av 1600-talet och vid 1700-talets början finns bara runt 600 kvar runt om i världen. 2011 klubbades en fiol för den nuvarande rekordsumman16 miljoner dollar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons