Annons

Succé för P2:s digitala Valborgskör

Sveriges Radios klipp där fler än 700 röster samtidigt sjunger "Längtan till landet" har nu delats över 16 000 gånger i sociala medier.
Radio • Publicerad 1 maj 2020
Sveriges Radios digitala Valborgskör uppgick till 707 röster. Pressbild.
Sveriges Radios digitala Valborgskör uppgick till 707 röster. Pressbild.Foto: Sveriges Radio

Sveriges Radio P2 har satt ihop en digital jättekör med över 700 deltagare som flerstämmigt sjunger den klassiska Valborgssången "Längtan till landet", som inleds med orden "Vintern rasat ut bland våra fjällar". Kören består av lyssnare som spelat in sina stämmor hemma genom webbkamera och sedan skickat in sina bidrag.

– Till slut blev det 707 människor som var med. Vi har haft många som hört av sig under dagen, folk skriver att de har gråtit för att de tyckte att det var så fint, säger Jack Lantz, programledare för "Klassisk morgon".

Annons

TT: Hur blev kvaliteten?

– Det lät bra i slutändan, det är imponerande att folk följde instruktionerna och höll sin ton och stämma. Det visar hur många bra sångare vi har i Sverige och hur viktigt det är med körsången, säger han.

Ljudteknikern Erland von Heijne har satt ihop och mixat bidragen till en drygt två minuter lång video , som har delats i sociala medier.

"Via vår webb har klippet spelats över 8 000 gånger, men den viktigaste spridningen har nog varit via sociala medier, där vi har ungefär 16 000 delningar och där klippet har nått uppskattningsvis en miljon konton", skriver Claes Bertilson, presschef på Sveriges Radio, till TT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons