Annons

Summerburst får vänta på sitt jubileum

I år skulle den elektroniska musikfestivalen Summerburst fira sitt tioårsjubileum. Men festen kom av sig.
I väntan på nästa år blickar festivalgeneralen Anders Boström tillbaka på ett arrangemang som började på begäran av den franske stjärn-dj:n David Guetta.
Musik • Publicerad 5 juni 2020
Ullevi gapar tomt. Här skulle festivalen Summerbursts tioårsjubileum ha ägt rum i helgen.
Ullevi gapar tomt. Här skulle festivalen Summerbursts tioårsjubileum ha ägt rum i helgen.Foto: Adam Ihse/TT
Så här brukar det se ut på Summerburst. Bilden är tagen under Tiëstos uppträdande i fjol. Arkivbild.
Så här brukar det se ut på Summerburst. Bilden är tagen under Tiëstos uppträdande i fjol. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det skulle egentligen råda febril verksamhet på Ullevi i Göteborg nu, med scener som byggs och barer som fylls inför den tionde upplagan av Summerburst. Nytt för i år var bland annat en technoscen i arenans garage.

Men det får vänta till 2021.

Annons

I en tillbakablick säger Anders Boström att festivalbesökarna har ett av de största namnen i genren elektronisk dansmusik att tacka för att Summerburst uppstod.

Skälen var delvis ekonomiska. Det kostar mindre att boka artister till en festival än att arrangera en enskild konsert där artisten även får procent på intäkterna. Så när den franske musikproducenten David Guetta var sugen på att spela i Sverige dök idén till att göra någonting nytt upp.

– David Guetta ville att jag skulle hitta på någonting till honom. Då tänkte jag att vi kör på Stockholms stadion, och gör det till en festival. Vi behövde börja boka massa artister och fick tag i Avicii, Calvin Harris, Eric Prydz, Dada Life med flera, säger Boström.

Rätt i tiden

Från att ha varit ett endagsevenemang med en scen har Summerburst vuxit genom åren. Festivalen lyckades ligga rätt i tiden när den surfade på den enorma elektroniska dansmusikvågen som svepte över populärkulturen för tio år sedan.

Det har också gjorts försök att experimentera med det musikaliska utbudet.

– Vi gjorde ett år med Justin Bieber. Vi fick chansen att testa och sålde en massa biljetter, men folk grymtade lite, "Ta inte ifrån oss vår musik". De var väl oroliga över att popmusiken mer och mer skulle ta över. Efter det året gick vi ut och sade att vi ska hålla oss till det vi kan bäst. Gensvaret blev väldigt bra, säger Boström.

"Blir aldrig bra"

Han hoppas, förutom att det blir en glädjefylld återförening med besökarna, att folk tillåter sig att vara extra närvarande nästa år.

– Förhoppningsvis kommer det att bli så att folk lägger undan sina telefoner och står och tittar på var de är någonstans i stället för att filma när det blir fyrverkerier eller någon går på scen. Det blir aldrig bra film av sådant i alla fall.

Fakta: Gör det själv-Summerburst

Ledsen över att det inte blir någon Summerburstfestival i år? Var inte det. Ordna en egen fest i stället, inom ramarna för gällande restriktioner.

Här är festivalgeneral Anders Boströms bästa tips:

Först och främst måste du bjuda in mig, det är nummer ett. Annars kan jag inte godkänna någonting, för det låter alldeles för trevligt.

Nummer två: Vi har ju väldigt mycket material på vår Youtubekanal, till exempel våra aftermovies. Så hitta polaren med störst tv och dra ut den i solen, och kör våra aftermovies, filmsnuttar och intervjuer och allt sådant vi har.

Och självklart, det är jättemånga som har planerat sedan i januari vad de ska ha på sig under helgen. Glöm inte outfiten. Då har du sällskapet, musiken, ljud och bild och fyrverkerier, och så har du din outfit – och glöm inte att dricka mycket vatten så klart.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons