Annons

Summerburst igång efter pandemin: "Har väntat"

Efter två år av pandemi slår Summerburst slutligen upp portarna för sitt försenade tioårsjubileum. Efterlängtat, enligt besökarna på plats.
Musik • Publicerad 3 juni 2022
Erik Settergren, Oliver Krassman och Rasmuz Niskanen hängde på låset när festivalen Summerburst öppnade för två dagars musikfestival på Ullevi i Göteborg.
Erik Settergren, Oliver Krassman och Rasmuz Niskanen hängde på låset när festivalen Summerburst öppnade för två dagars musikfestival på Ullevi i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT
Strax efter öppning var platsen framför scenen på Ullevi relativt tom, men sakta fylldes den på.
Strax efter öppning var platsen framför scenen på Ullevi relativt tom, men sakta fylldes den på.Foto: Adam Ihse/TT
Elz Saari och Kim Lech i gaming-hörnan, ett nytt grepp för i år på Summerburst.
Elz Saari och Kim Lech i gaming-hörnan, ett nytt grepp för i år på Summerburst.Foto: Adam Ihse/TT
Annie Ingemarsson besökte Summerburst för första gången i år, men vännen Julia Rolofsson är en stammis.
Annie Ingemarsson besökte Summerburst för första gången i år, men vännen Julia Rolofsson är en stammis.Foto: Adam Ihse/TT

Fjärde gången gillt. Tre försök har gjorts att hålla Summerburst, festivalen med fokus på elektronisk musik, under de senaste åren – men samtliga evenemang har blivit inställda på grund av pandemin.

När det till slut är dags är det mer än välkommet, enligt 19-åringarna Oliver Krassman, Erik Settergren och Rasmuz Niskanen. De är bland de första på plats på Ullevi på fredagen och skuttar dansande fram mot scenen.

Annons

– Vi vill bara köra. Vi har väntat i två år nu, vi köpte biljetter 2020 men det blev inställt, säger Oliver Krassman.

Han lyssnar på EDM, elektronisk dansmusik, dagligen och ser mest fram emot att se David Guettas och Marshmellos spelningar. På frågan om de tror att pandemin har påverkat intresset för festivaler svarar de tre vännerna i kör: det har blivit större.

– Folk har väntat. Nu vill man bara dansa, säger Rasmuz Niskanen.

Bred genre

Omkring 30 000 personer väntas besöka Summerburst under festivalens två dagar. Många hade ursprungligen köpt biljetter till 2020 och 2021, berättar festivalgeneralen Anders Boström.

– När festivalen flyttades kunde man få pengarna tillbaka om man ville, men det är väldigt många som har behållit biljetterna och det tycker vi är kul, säger han.

EDM förknippas för många med fyllda dansgolv och stora festivaler. Men Anders Boström tror inte att genren har tappat i popularitet, trots två år av stängda klubbar och inställda spelningar.

– Den elektroniska musiken är väldigt bred, det finns 36 subgenrer och det går alltid lite i vågor, om det är mer big room eller mer techno eller något annat som är större eller mindre just nu, säger han och tillägger:

– Vi har inte sett att strömningarna gått ned eller hört något när vi pratar med skivbolag. Snarare tvärtom, folk har lyssnat ännu mer när de har varit mer hemma, säger han.

Uppskattat nytt grepp

Nytt för i år är att Summerburst har byggt "gaming-hörnor", där besökare själva ska kunna spela spel medan konserterna pågår i bakgrunden. I en soffa sitter Kim Lech, 28, och Elz Saari, 19, och svingar varsin orange kontroll. På skärmen framför dem rusar en uppblåsbar flotte med seriefiguren Super Mario nedför en flod i hög fart.

De båda vännerna är inbitna gamers och lärde känna varandra via streamingplattformen Twitch. De blev förvånade över att hitta en gaming-hörna på en EDM-festival, men uppskattar tilltaget.

Annons

– Det känns inte som att det hör hemma här men det är najs. Det är också skönt att de har soffor så att man kan sätta sig ned lite, säger Kim Lech.

Själva musiken är de mindre intresserade av.

– Jag är punkare egentligen, men jag uppskattar den här musiken också. Annars hade jag inte varit här, säger Elz Saari.

Summerburst ska pågå i två dagar och under tidig fredagseftermiddag är den stora arenan ännu relativt tom. Sakta men säkert strömmar festklädda, glitterprydda festivalbesökare in och fyller området framför scenen där dagens första artist Ashibah spelar.

Julia Rolofsson, 23, är en frekvent besökare.

– Jag har varit här varje år sedan jag fyllde 18. Fast det har ju varit pandemi så det blir ju inte så många gånger ändå, säger hon.

Tillsammans med vännen Annie Ingemarsson ser hon nu fram emot att dansa och lyssna på musiken, särskilt den gamla tonårsfavoriten Da Tweekaz.

– Nu börjar sommaren!

Fakta: Summerburst

Festivalen grundades 2011 i Stockholm och från och med 2012 finns den även i Göteborg.

2022 hålls festivalen 3–4 juni, enbart i Göteborg.

Artister som spelar i helgen är bland annat David Guetta, Marshmello, Alan Walker, Afrojack, Disclosure, Becky Hill och Rebecca och Fiona.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons