Annons

Super Bowl: Fem minnesvärda halvtidsshower

Det är dags för Super Bowl, finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL, och därmed också för den påkostade underhållningen i halvtid.
I år är det Rihanna som står för den, och här är fem andra minnesvärda halvtidsshower genom åren.
Nöje • Publicerad 12 februari 2023
Eminem, Kendrick Lamar, Dr Dre, Mary J Blige och Snoop Dogg uppträdde i halvtidsshowen 2022. Arkivbild.
Eminem, Kendrick Lamar, Dr Dre, Mary J Blige och Snoop Dogg uppträdde i halvtidsshowen 2022. Arkivbild.Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Prince spelade i hällande regn på Super Bowl 2004. Arkivbild.
Prince spelade i hällande regn på Super Bowl 2004. Arkivbild.Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Super Bowl är den tveklöst största amerikanska tv-sändningen, och halvtidsshowen ses årligen av runt 100 miljoner tittare bara i USA. Att få uppträda i den är därmed en fjäder i hatten för artisterna.

I år är det Rihanna som, natten till måndag svensk tid, ska ägna de cirka 15 minuter som halvtidsartisterna får till sitt förfogande åt att göra storstilad comeback efter att ha varit mammaledig från artisteriet under en tid.

Annons

Genom åren har några av världens största stjärnor fått halvtidsuppdraget. Här är några utvalda höjdpunkter:

För första gången i Super Bowls historia var det i fjol hiphopens tur att vara huvudakt i halvtidsshowen. Hiphopmogulen Dr Dre tog med sig några av västkust-hiphopens största namn och levererade en show som många anser vara den bästa i halvtidsshowens historia.

Scenen bestod av Los Angeles-stadsdelen Compton i miniatyr, showen var full av överraskningar och i höstas prisades showen med en Emmy för sin kreativitet.

2016: Coldplay:

Coldplay levererade en färgglad... ja, Coldplayshow, men i slutändan var det inte det brittiska poprockbandet som blev det egentliga huvudnumret.

När Beyoncé och Bruno Mars plötsligt dök upp och slog samman sina låtar "Uptown funk" och "Formation" och gjorde upp i en minnesvärd danceoff blev publiken som tokig. Klippet är fortfarande ett av de mest sedda halvtids-klippen på Youtube.

2015: Katy Perry

Katy Perry slog på stort, gjorde entré på en gigantisk, mekanisk guldtiger och levererade hits som "Roar", Teenage dream" och "Fireworks". Men trots den storslagna inramningen blev årets stjärna lite oväntat: En haj.

Perry flankerades av två dansare i hajdräkter och den till vänster om henne blev superstjärna på kuppen. "The left shark" blev ett begrepp och upphov till en aldrig sinande ström av memes tack vare hajens, eh, personliga tolkning av koreografin.

Annons

Även Missy Elliotts gästspel med låten "Get ur freak on" blev mångas favorit det året.

2007: Prince:

I hällande regn genomförde Prince sin halvtidsshow 2007. Med risk för liv och lem – eftersom det inte riktigt är meningen att man ska spela elgitarr utomhus under ett pågående åskoväder – spelade han sina största hits och avslutade hela kalaset med en bombastisk "Purple rain". Och faktum är att han lyckades vända vädret till sin fördel – det framstod nästan som en regisserad specialeffekt.

I en kortdokumentär om den aktuella kvällen berättar sändningsproducenten Bruce Rodgers hur han meddelade Prince att regnet öste ned och frågade hur stjärnan ställde sig till det.

Svaret? "Can you make it rain harder?" ("Kan du få det att regna ännu ännu mer?").

Musiken i halvtidsshowen 2004 hamnade i skymundan, eftersom det alla mindes var en praktskandal. Janet Jackson var kvällens huvudnummer, och hon hade bjudit in Justin Timberlake som under framträdandet drog i Jacksons kläder och blottade hennes bröst inför miljontals tittare. Händelsen ledde till starka reaktioner och över 200 000 personer protesterade till det ansvariga tv-bolaget CBS, som ålades miljonböter.

Myndigheten FCC gjorde en utredning, kongressförhör samt en stor offentlig debatt. Följderna blev att direktsända evenemang som Grammy- och Oscarsgalan numera sänds med viss fördröjning för att oförutsedda händelser ska kunna klippas bort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons