Annons

Svenska Akademien diskuterar Ukrainastöd

Svenska Akademien följer "med djupaste oro utvecklingen i Ukraina" och diskuterar just nu frågan om stöd- och hjälpaktioner i Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter.
Kultur • Publicerad 2 mars 2022
Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien, tillkännager Nobelpriset i litteratur 2021. Arkivbild.
Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien, tillkännager Nobelpriset i litteratur 2021. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommittén består av representanter från Kungliga Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Sveriges unga akademi. Deras arbete utgår från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och bedrivs självständigt med utgångspunkt i fall och frågor som uppmärksammats av sekretariatet.

"Vi följer med djupaste oro utvecklingen i Ukraina och kommer att diskutera frågan i Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter", skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mejl till TT.

Riktade stödinsatser

Annons

Enligt uppgifter till TT är diskussionerna om hur kommittén för mänskliga rättigheter kan komma att stödja Ukraina redan i gång. Det är däremot oklart vilken typ av stöd kommittén kan komma att bidra med eller när det eventuella stödet presenteras.

"Akademien har en tradition av att stötta organisationer som arbetar för yttrandefrihet och stöd till förföljda författare. Även i denna situation är det dit vi kommer att rikta våra stödinsatser", skriver Svenska Akademiens representant i kommittén, Åsa Wikforss, i ett meddelande.

Skickat brev

Kungliga Vetenskapsakademien och Vitterhetsakademien har redan ställt sig bakom All European Academies (Allea) uttalande om kriget i Ukraina. Nu har Svenska Akademien beslutat att göra det samma – trots att den inte ingår i organisationen.

Allea, som representerar fler än 50 akademier i över 40 europeiska länder, skriver i uttalandet att de uppmanar den ryska regeringen att respektera de internationella konventionerna om skydd för civila och kulturföremål.

Vidare kommer Allea att "noga bevaka situationen och överväga att vidta ytterligare passande åtgärder till stöd för vår ukrainska medlemsakademi, dess ledamöter och akademiska samfund".

Tidigare har kommittén engagerat sig i den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali. Forskaren greps i Iran och dömdes till döden för spioneri i en rättegång som av människorättsorganisationer beskrivs som bristfällig. Då skickade kommittén brev till högsta ledningen i Iran med budskapet att frige Djalali.

Amanda Alvarsson/TT

Fakta

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter

Kommitténs medlemmar:

Ordförande Elisabeth Rachlew, professor i tillämpad atom- och molekylfysik.

Kommittésekreterare Cecilia Herbst, forskningskoordinator.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi / Vitterhetsakademien.

Hanne Fjelde, docent i freds- och konfliktvetenskap / Sveriges unga akademi.

Arne Jarrick, professor i historia.

Maarit Jänterä-Jareborg, professor i internationell privat- och processrätt / Vitterhetsakademien.

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

Björn Wittrock, professor i statsvetenskap.

Källa: Kungliga Vetenskapsakademien

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons