Annons

Svenska Akademien fördömer Ukrainainvasion

Svenska Akademien fördömer Rysslands invasion av Ukraina, enligt ett pressmeddelande.
Ukrainakriget (TT) • Publicerad 4 mars 2022
Svenska Akademien fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.
Svenska Akademien fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Akademien uttalar sig normalt inte i politiska frågor, men skriver att dess verksamhet är fast förankrad i engagemanget för yttrandefrihet, åsiktsfrihet och rätten att eftersträva kunskap.

"Den ryska regimens handlingar lämnar den politiska sfären och hotar den världsordning som bygger på fred, frihet och demokrati. Vi förenar oss därför med andra akademier, litterära och kulturella institutioner, lärosäten, försvarare av pressfriheten, människorättsorganisationer och stater i vårt avståndstagande från den ryska regeringens orättfärdiga attack mot Ukraina och dess folk", skriver man i pressmeddelandet.

Annons

Svenska Akademien har under den senaste veckan diskuterat frågan om stöd- och hjälpaktioner i Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter.

Man har även sällat sig till Kungliga Vetenskapsakademien och Vitterhetsakademien och ställt sig bakom All European Academies (Allea) uttalande tidigare i veckan om det pågående kriget i Ukraina.

Allea, som representerar fler än 50 akademier i över 40 europeiska länder, skrev då att man uppmanar den ryska regeringen att respektera de internationella konventionerna om skydd för civila och kulturföremål.

Anna Grönberg/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons