Annons

Svenska Akademien i rätten mot NMR

Kultur • Publicerad 15 december 2020
Svenska Akademien har anmält NMR för att ha använt dikter på ett sätt som de menar strider mot klassikerskyddet. Arkivbild.
Svenska Akademien har anmält NMR för att ha använt dikter på ett sätt som de menar strider mot klassikerskyddet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nordiska motståndsrörelsen och Svenska Akademien kommer att mötas i rätten. Akademien stämde NMR i slutet av 2019, för att ha använt dikter på ett sätt som strider mot det så kallade klassikerskyddet, rapporterar Kulturnyheterna i SVT. Det är första gången klassikerskyddet prövas rättsligt under de 60 år som det har funnits som en del av upphovsrättslagstiftningen.

Svenska Akademien skickade in en stämningsansökan mot sajten Nordfront och den nynazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, eftersom sajten hade använt dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. Klassikerskyddet ger Akademien rätt att anmäla när verk används på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

Annons

NMR menar att poeterna och författarna har citerats enligt god sed och att citaten inte har förvanskats, och att klassikerskyddet därför inte ska gälla.

Parterna möts i rätten den 10-12 mars 2021.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons