Annons

Svenska "Pleasure" tävlar vid inställt Cannes

Svenska filmen "Pleasure", som utspelar sig i den amerikanska porrindustrin, skulle ha visats vid filmfestivalen i Cannes i år. Men även utan att tävla om Guldpalmen har "Pleasure" nu fått kvalitetsstämpel.
Film • Publicerad 3 juni 2020
Sofia Kappel spelar huvudrollen i "Pleasure". Pressbild.
Sofia Kappel spelar huvudrollen i "Pleasure". Pressbild.Foto: Grand Slam Film

Det blev ingen filmfestival i Cannes i år – men trots det har festivalen nu presenterat de filmer som skulle ha visats.

I och med detta kan filmerna segla ut i världen med ”Official selection Cannes film festival 2020” som en sorts kvalitetsstämpel. Och en av dessa är den svenska filmen ”Pleasure”.

Annons

– Det känns jättekul och stort. Att få kvalitetsstämpeln från Cannes har varit mitt mål, säger regissören Ninja Thyberg till TT.

Vann två priser

”Pleasure” handlar om en svensk kvinna, spelad av Sofia Kappel, som beger sig till Los Angeles för att bli porrfilmsstjärna. Redan 2013 presenterade Thyberg i Cannes en kortfilm på liknande tema och med samma titel, då med huvudrollen spelad av Jenny Hutton. Filmen vann två priser där.

– Året därpå började jag göra research för en långfilm. Jag tillbringade fyra år i Los Angeles med att lära känna de människorna i porrvärlden. Det är en ny story, jämfört med kortfilmen, men med vissa beröringspunkter. Jag har byggt manuset på de personer jag träffat, jag har filmat i befintliga miljöer och alla som huvudpersonen träffar spelas av riktiga personer ur porrvärlden.

Att få kvalitetsstämpeln från Cannesfestivalen är hedrande för Ninja Thyberg.

– Det har varit extra viktigt, med tanke på ämnet. Det här visar att vi kommit in i finrummet.

Nu börjar arbetet med att lansera filmen internationellt och att se till att den kommer med i någon eller några av höstens filmfestivaler. Venedig, Toronto, San Sebastian, Zürich, det finns många att välja på.

– Svensk premiär? Det vet jag inte än när det blir.

Ytterligare svenskt

Ännu en film med svensk regissör togs ut till Cannes, den svensk-polska ”Sweat” i regi av Magnus von Horn, som för några år sedan gjorde ”Efterskalv”.

Den lista som festivalbossen Thierry Fremaux presenterade innehåller 15 debutantfilmer och 16 filmer regisserade av kvinnor. Det har inte sagts vilka som tagits ut till tävlan eller vilka som skulle visas i sidosektionerna. Alla bär nu ”Official selection”-stämpeln.

Bland de övriga filmerna märks Wes Andersons ”The French Dispatch”, Maiwenns ”DNA”, Francois Ozons ”Summer of 85”, Pixarfilmen ”Soul”, Thomas Vinterbergs ”Druk”, ”Mangrove” och ”Lovers Rock”, båda regisserade av Steve McQueen och Viggo Mortensens ”Falling” med Sverrir Gudnason.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons