Annons

Svenskarna läser för att slappna av

Litteratur • Publicerad 4 april 2022
Svenskarna läser i första hand för att slappna av, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Radio. Arkivbild.
Svenskarna läser i första hand för att slappna av, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Sveriges Radio. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

I en undersökning om läsvanor gjord på uppdrag av Kulturnytt i Sveriges Radio svarar majoriteten – 44 procent – av de medverkande att de läser böcker i första hand för att "slappna av eller ha lugn och ro".

40 procent läser främst för att de "vill svepas med i handlingen spänning eller dramatik" medan 28 procent ägnar sig åt böcker först och främst för att lära sig saker eller upptäcka något nytt.

Undersökningen är gjord av Novus som genomförde 1 081 webbintervjuer med läsare i åldrarna 18--79. Läsarna hade 14 alternativ att välja mellan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons