Annons

SVT firar med fler dokumentärer i sommar

Tv • Publicerad 4 juni 2020
Timothy Treadwell ville bli björnarnas bästa vän och beskyddare, men gick ett blodigt öde till mötes. Pressbild.
Timothy Treadwell ville bli björnarnas bästa vän och beskyddare, men gick ett blodigt öde till mötes. Pressbild.Foto: Lions Gate Films/SVT

SVT:s dokumentärformat Dox firar tio år – vilket man firar med att under tio söndagskvällar reprisera en film från varje sändningsår. Med start den 14 juni visas en dokumentär ur programserien, och först ut är den tyske regissören Werner Herzogs film "Grizzly man". Filmen handlar om Timothy Treadwell som ville bli grizzlybjörnarnas vän och tillbringade tretton somrar i Katmai nationalpark i Alaska – men som till slut gick ett blodigt öde till mötes.

Ytterligare filmer som visas i serien är bland andra Alma Har’els "Bombay Beach", som skildrar ett antal udda existensers liv i skuggan av den amerikanska drömmen mitt ute i öknen vid en konstgjord strand, och "De sista i Aleppo", en prisbelönt dansk film av Feras Fayyed om hjälporganisationen Vita hjälmarna.

Sist ut i serien är "Minding the gap" den 16 augusti – en Oscarsnominerad dokumentär av Bing Liu om tre vänner som växer upp i en liten stad i det amerikanska rostbältet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons