Annons

Tankeväckande miljöbok med häftiga illustrationer

Skrot, återbruk, smog och en gäst från rymden. Eva Susso är aktuell med en tankeväckande bok om vad människan gör med planeten.
Bokrecension • Publicerad 12 mars 2022 • Uppdaterad 18 mars 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Eva Sussos senaste bok handlar om hur människan behandlar planeten.
Eva Sussos senaste bok handlar om hur människan behandlar planeten.Foto: Emily Dahl
Kapitelbok, från 6 år

Toomi och den lilla Plangneten

Författare: Eva Susso

Illustratör: Katsiaryna Dubovik

Förlag: Bonnier Carlsen

Tippen. Så heter platsen där Toomi bor. Nästan överallt finns det skrothögar och lastbilar från stan rullar dit med mer skräp. Alla som bor där jobbar med återbruk, men himlen är täckt av smog och giftiga vätskor och batterier har gjort sjön till en grumlig sörja.

Det är en dyster miljö som Eva Susso skildrar i ”Toomi och den lilla Plangneten”, men i bakgrunden finns naturligtvis frågan om det verkliga klimathotet och människans agerande. Och allting är inte bara mörkt. I Sussos berättelse finns också hopp och möjligheter.

Annons

En dag blir det plötsligt ett hål i smogen och något faller ner. Uppfinnaren Phil berättar att det är ”en Plangnet”. Toomi hittar den senare på marken – en stor rund sak, som avger ett blått sken. Med lite oväntad hjälp från ovännen Alejandro lyckas hon frakta den till Phils lada.

Men Plangneten verkar inte alls må bra. Och plötsligt kommer det ut en figur ur en glipa och säger saker som: ”Sluta förgifta luften” och ”Ni dumma”. Toomi tror knappt sina ögon, men bestämmer sig för att gör allt hon kan för att hjälpa Plangneten och figuren.

Sussos text blir bitvis övertydlig, men det vägs upp av att hon skriver skruvat och humoristiskt. Språket är lättillgängligt, beskrivningarna målande och dialogen framåtdrivande.

Karaktärerna är något kantigt snidade, men utgör tillsammans en både brokig och intressant skara. Toomi är den som flätar samman historien med sina frågor och iakttagelser, men Phil och den lilla figuren är de två som verkligen överraskar och ruskar om berättelsen.

Boken är drygt hundra sidor lång, men Susso lyckas ändå balansera många bitar. Förutom miljön avhandlas såväl svartsjuka och konflikter, som vänskap och gemensamma projekt som förändrar tillvaron.

Katsiaryna Duboviks illustrationer är drömska och underfundiga. Stora svartvita bilder varvas genomgående med vardagsutsnitt i mild färgskala. Kompositionerna är finurliga och detaljrika, fulla av kontraster och dramatiska former. Mötet mellan de olika bildtyperna skapar också spänning.

Hur det går för gästen från rymden ska inte avslöjas här, men ”Toomi och den lilla Plangneten” är en tankeväckande bok, som lockar till skratt. Och bildmaterialet är både häftigt och egensinnigt.

Fakta

Eva Susso

Född: 1956 i Göteborg

Uppvuxen: utanför Borås

Bor: i Stockholm

Barnboksdebut: bilderboken Rita 1995

Böcker i urval: Skattjakten i Mundu Onak, Tusen tips till en fegis och Yummi

Andra språk: översatt till bland annat tyska, franska, ukrainska och thai

Övrigt: ledamot i Svenska Barnboksakademin 2002-2009

Eva Susso, "Toomi och den lilla plangneten"
Eva Susso, "Toomi och den lilla plangneten"
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons