Annons

"The Juliet Letters” – fritt tolkad modern klassiker

Elvis Costello, popgeniet, mötte en av världens främsta stråkkvartetter. Resultatet: En modern klassiker på skiva, och en älskad konsert. På söndag presenteras ”The Juliet Letters” i Hässleholm Kulturhus, av Timo Nieminen & Klarakvartetten.
Hässleholm • Publicerad 4 mars 2023 • Uppdaterad 5 mars 2023
Timo Nieminen och Klarakvartetten kommer till Hässleholm med "The Juliet Letters" av Elvis Costello och Brodskykvartetten.
Timo Nieminen och Klarakvartetten kommer till Hässleholm med "The Juliet Letters" av Elvis Costello och Brodskykvartetten.Foto: Pressbild

Timo Nieminen. Sångare/skådespelare, verksam över breda fält: Teater, opera, musikal, film, radioteater, stand up. Många skulle känna igen Nieminen från Göteborgsoperans musikal ”Kärlek skonar ingen”, med musik av Håkan Hellström. Andra har nyligen sett honom på bio.

– ”Andra akten”. En jättefin film, med makalöst spel av Rolf Lassgård och Lena Olin. Etta på biotoppen ... bara en sån grej!

Annons

Nieminen skrattar. Han har också hittat tillbaka till en favoritföreställning som presenterades första gången 1996, på Göteborgsoperans lilla scen. Tillsammans med stråkarna i Klarakvartetten ger han en personlig tolkning av av Elvis Costello och Brodskykvartettens ”The Juliet Letters”.

– Ganska snabbt, säger Timo Nieminen, blev vårt projekt omtalat och plötsligt en kväll dök Elvis Costello upp, tillsammans med två medlemmar ur Brodskykvartetten. Efteråt hade vi ett väldigt fint, otvunget och emotionellt samtal i operans restaurang.

Ett gillande från mästaren själv. Popsnillet Costello som slog igenom mot slutet av den första punkeran och snart blev en genreöverskridande artist. Timo Nieminen minns hur han själv, som gammal punkare, reagerade när skivan med Brodskykvartetten var en nyhet några år in på 1990-talet.

– Det var något ingen kunde vara beredd på. Men jag tänkte att om Costello är inblandad måste det ändå låta hyfsat.

”Plötsligt en kväll dök Elvis Costello upp, tillsammans med två medlemmar ur Brodskykvartetten. Efteråt hade vi ett väldigt fint, otvunget och emotionellt samtal i operans restaurang.”
Timo Nieminen

Mer än så. Tematiska ”The Juliet Letters”, där brev till Shakespeares Julia blivit tonsatta berättelser om kärlek och svek, brukar kallas en modern klassiker.

– Visst, och för oss har verket levt kvar i konsertform. Vi har smugit in några andra stycken – musik av Piazzolla, Sjostakovitj, Stravinskij – och vi träffas runt detta så ofta vi kan.

Hur närmar man sig ett storverk? Timo Nieminen skojar och säger: ”Det finns redan en vacker målning. Vi duttar lite mer färg, här och där.”

– På det sättet kan vi addera olika uttryck. Vi försöker berätta en delvis annan historia.

Han fortsätter:

– Musikerna håller sig till notvärlden, men jag tar mig gärna lite friheter med texten och sjunger på mitt sätt – med både viskningar och rop. Naturligtvis görs allt med största respekt för Elvis Costello och Brodskykvartetten.

Annons

Din förklaring till att ni fortfarande kan turnera framgångsrikt med ”The Juliet Letters”?

– Tja ... ungdomen har kanske ingen relation till Elvis Costello längre? Men visst finns det en publik, både för Costello och för stråkmusik. Jag tror också att många älskar verket för att det inte kräver någon förkunskap. Här finns bara fantastisk musik, med berättelser som är både vackra och ibland väldigt sorgliga. Jag tänker att man lämnar konserten med en känsla av att ha varit ute i naturen och värmts av solen.

Timo Nieminen fick träffa mästaren, Elvis Costello.
Timo Nieminen fick träffa mästaren, Elvis Costello.Foto: Privat
Fakta

Konsert

Vad: ”The Juliet Letters”, musiken från 90-talsskivan där Elvis Costello samarbetade med Brodskykvartetten.

Vem/vilka: Timo Nieminen & Klarakvartetten (Dieter Schöning – violin 1, Viveca Rydén Mårtensson – violin 2, Johanna Fridolfsson – viola, Lena Bergström – cello).

Support: Flöjt- och klarinettelever från Kulturskolan.

Var: Hässleholm Kulturhus (röda salongen).

När: Söndag, 5 mars (klockan 15.40).

Anders MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons