Annons

Saades "sexiga pop" möter The Mamas

Eric Saade, Charlotte Perrelli, Arvingarna, Jessica Andersson och The Mamas – Melodifestivalen 2021 kryllar av tidigare vinnare.
Tv • Publicerad 3 december 2020
Eric Saade gör comeback i Melodifestivalen, tio år efter vinsten med "Popular". Arkivbild.
Eric Saade gör comeback i Melodifestivalen, tio år efter vinsten med "Popular". Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT
The Mamas tävlar med låten "In the middle". Arkivbild.
The Mamas tävlar med låten "In the middle". Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Tusse Chiza har arbetat med sina låtskrivaridoler Joy Deb och Linnea Deb. Arkivbild.
Tusse Chiza har arbetat med sina låtskrivaridoler Joy Deb och Linnea Deb. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under tre dagars tid har SVT släppt en ny Melodifestivalartist i timmen, och sist ut är Eric Saade. För tio år sedan vann han hela kalaset med bidraget “Popular”, comebacklåten heter “Every minute” och är skriven av Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Linnea Deb, Joy Deb och Saade själv.

– Jag tycker att min låt är en beroendeframkallande, sexig poplåt med ett mörker i sig. Den handlar om ren eufori, som kan vara lite beroendeframkallande, berättar 30-åringen.

Annons

2011 nosade hans bidrag på förstaplatsen i Eurovision Song Contest, men när alla röster var räknade hamnade Saade på en tredjeplats. Den här gången är han inte lika inriktad på att vinna.

– Det är mycket för Christer skull jag gör det här, det är hans sista år så det vore coolt om han fick avsluta med att vinna. Om det är jag som har den låten hoppas jag att jag vinner, om det är någon annan som har den låten hoppas jag att den vinner, säger Saade.

"Det var meningen"

Förra året knep The Mamas förstaplatsen med bara en poängs skillnad från tvåan Dotter. Nu är båda tillbaka i Melodifestivalen. 2020 ställdes Eurovision Song Contest i Rotterdam in på grund av pandemin, då sade The Mamas att de kunde tänka sig att ställa upp igen, om de hittade en “killer good song”.

– Jag trodde nog inte att det skulle ske så här snart. Vi sade ju att vi skulle vänta tills vi hade rätt låt, och den bara dök upp. Det kändes som att det var meningen att vi skulle sjunga den, så det var bara att haka på, säger Dinah Yonas Manna.

Låten heter "In the middle" och är skriven av Emily Falvey, Robin Stjernberg och Jimmy Jansson.

– Så fort vi hörde den så fick vi samma känsla i magen som vi fick med “Move” och tänkte att vi behöver sjunga den här. Vi kände att den låten var rätt för oss, säger Dinah Yonas Manna.

"Skrek rakt ut"

En debutant i tävlingen är den fjolårets “Idol”-vinnare Tusse Chiza. Han berättar att han var ute på stan när samtalet från Melodifestivalredaktionen kom.

– Jag bara skrek rakt ut, det var oväntat, jag hade inte tänkt så mycket på det efter att jag skickade in låten, säger 18-åringen.

Bidraget "Voices" är skrivet av bland andra Joy Deb och Linnea Deb.

– De har varit stora förebilder för mig. De har skrivit “Heroes” med Måns (Zelmerlöw) och jag minns när jag var liten och sjöng den låten på varje talangtävling, det har varit en surrealistisk wow-upplevelse att sitta i ett rum med så stora låtskrivare, säger Tusse Chiza.

Annons

Fler artister som är klara för Melodifestivalen är hårdrockarna Mustasch, veteranen Danny Saucedo, discodrottningen Tess Merkel och dansbandet Sannex.

På grund av pandemin äger såväl deltävlingar som final rum i Annexet i Stockholm. Publiken får följa tävlingen från tv-soffan. Vilka deltävlingar som artisterna tävlar i avslöjas senare.

Danny Saucedo har tidigare sagt till TT att Christer Björkman kommer att leda Melodifestivalen tillsammans med flera artister.

– Eftersom det är Christers (Björkman) sista år så frågade han mig om jag ville programleda med honom och andra artister, han ville att jag skulle vara programledare och "special guest". Väl på mötet ångrade jag mig, och kände att "jag vill tävla!", att det skulle vara kul och och oväntat, jag vill satsa lite. Det blev ett jävligt konstigt möte, sade han då.

Fakta: De är klara för Melodifestivalen 2021

Danny Saucedo – "Dandi dansa"

Lovad – "Allting är precis likadant"

Kadiatou – "One touch"

Mustasch – "Contagious"

Eva Rydberg & Ewa Roos – "Rena rama ding dong"

Emil Assergård – "Om allting skiter sig"

Tess Merkel – "Good life"

Paul Rey – "The missing piece"

Arvingarna – "Tänker inte alls gå hem"

Dotter – "Little tot"

Elisa Lindström – "Den du är"

Lillasyster – "Pretender"

Frida Green – "The silence"

Charlotte Perrelli – "Still young"

Patrik Jean – "Tears run dry"

Wahl featuring Sami – "90-talet"

Nathalie Brydolf – "Fingerprints"

Anton Ewald – "New religion"

The Mamas – "In the middle"

Jessica Andersson – "Horizon"

Sannex – "All inclusive"

Clara Klingenström – "Behöver inte dig idag"

Efraim Leo – "Best of me"

Tusse Chiza – "Voices"

Julia Alfrida – "Rich"

Alvaro Estrella – "Baila baila"

Klara Hammarström – "Beat of broken hearts"

Eric Saade – "Every minute"

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons