Annons

Timbuktu: "Little Richard satte unik prägel"

Little Richards inflytande på rockmusiken kan inte överskattas, anser många musikexperter. Han har kallats "arkitekten av rock'n'roll" och har påverkat många av dagens stora artister.
Musik • Publicerad 9 maj 2020
Little Richard blev 87 år gammal. Arkivbild.
Little Richard blev 87 år gammal. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Håkan Steen, musikjournalist på Aftonbladet, beskriver Little Richard som en av ikonerna inom sin genre.

– Han kallade ju sig för "the architect of rock'n'roll" och det var ju för att det var sant. Han var verkligen en av stilbildarna inom rocken, en som verkligen var med och satte något slags ram för vad rock var tillsammans med framförallt Chuck Berry och Jerry Lee Lewis.

Annons

Även Little Richards scenspråk bidrog till hans storhet, något som influerade många andra artister, fortsätter Håkan Steen.

– Det är ett monumentalt inflytande han haft på rocken. Även det att han hade en ganska flamboyant scenstil, som bildade skola och påverkade alla möjliga tänkbara artister – David Bowie var till exempel superinfluerad av Little Richard.

– Det är en enormt stor del av den tidiga rocken som dör med Little Richard, säger Steen.

"Lyckades i en svår tid"

Little Richard var en av 1900-talets stora pionjärer inom rock 'n' roll och popmusik, enligt den svenska artisten Jason Diakité, känd som Timbuktu.

– Han var en föregångare som inspirerade James Brown, Mickael Jackson, Justin Timberlake och Prince. Han kom fram i en tid när det var väldigt svårt att lyckas som svart människa och svart artist i USA. Men han lyckades nå bredare framgångar och inte bara reduceras till en svart artist, säger Diakité.

– Little Richard satte en unik prägel på tiden han sprang ur, fortsätter han.

"Könsmässigt flytande"

Dagens Nyheters kulturredaktör Johan Hilton menar att hans otydliga sexualitet satte spår i en tid då gränserna mellan homo och hetero var tydliga.

– Han var den första någorlunda öppet queera popstjärnan som både var sexuellt och könsmässigt flytande. Detta i en tid då gränserna mellan man och kvinna och gränserna mellan homo och hetero var väldigt fastlagda, och dessutom utmålades en överträdelse av gränsen som ett hot, säger Johan Hilton.

Rolling Stones sångare Mick Jagger skriver på Instagram att Little RIchard var en av hans största inspirationskällor under tonåren.

"Hans musik har samma råa, elektriska energi när du spelar den nu som den hade när den först blixtrade genom 50-talets musikscen. När vi turnerade med honom brukade jag spana in hans rörelser varje kväll och lära mig av honom hur man underhöll och involverade publiken. Han var alltid generös med råd till mig. Han bidrog med så mycket till popmusik. Jag kommer att sakna dig Richard," skriver Mick Jagger.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons