Annons

TIPS: Fem spännande deckarserier att lyssna på

Många ljudbokslyssnare vill inte bara lyssna på en bok, utan helst en hel serie. Marie Magnusson och Lisa Marques Jagemark tipsar om fem bra deckarserier som finns på strömningstjänsterna nu.
Recension • Publicerad 16 mars 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
{"lang":"x-default"}
{"lang":"x-default"}

Carmen Mola: Flugorna (Elena Blanco, del 1)

Översättning: Johanna Svartström, Förlag: Forum, Uppläsare: Anja Lundqvist

”Flugorna” är en spansk succédeckare som i sin form känns väldigt nordisk. Det är något med de råa beskrivningarna och personskildringarna – en lite egensinnig inspektör med viss missbruksproblematik och ett stort trauma, utreder ett unikt brott. Det kunde lika gärna ha varit Hjorth/Rosenfeldt eller Kepler. Men det innebär också att själva deckarhistorien är spännande, håller högt tempo och är svår att förutspå. Men det är inget för känsliga lyssnare … i ljudboksform kan man inte skumläsa förbi obduktionsdetaljerna. (LMJ)

”Flugorna” av Carmen Mola
”Flugorna” av Carmen Mola

Lilja Sigurðardóttir: Blodrött hav (Áróra-serien, del 2)

Annons

Översättning: Sara Lindberg, Förlag: Modernista, Uppläsare: Marie Richardson

Företagaren Flosi kommer hem och finner ett kidnappningsbrev med krav på en rejäl lösensumma för att få tillbaka hans fru Guðrún. Snart blir den finansiella utredaren Áróra inkopplad, liksom kriminalkommissarien Daníel, och tillsammans börjar de och de andra utredarna gräva djupare i familjen, både ekonomiskt och personligt. Isländska Sigurðardóttir varvar smidigt utredningsperspektivet med personskildringarna, och målar sakta men säkert upp en fascinerande historia.

”Blodrött hav” av Lilja Sigurðadottir
”Blodrött hav” av Lilja Sigurðadottir

Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik: Glädjens brunn (radiohjältarna, del 2)

Förlag: Albert Bonniers, Uppläsare: Josefin Neldén och Anna Sise

Jag älskar radiohjältarna Esti och Ann! De är varandras totala motsatser och det blir lätt att lyssna när Josefin Neldén gör göteborgskan Esti och Anna Sise läser in skåningen Ann. Man får båda perspektiven i berättelsen. Hjältarnas nya uppdrag är att hitta två försvunna kvinnor som har varit medlemmar i organisationen Glädjens brunn. Det är feelgood-mys med lite spänning på toppen, som jag har svårt att motstå. Det är dråpligt, stor igenkänning, mycket humor och hatkärleken mellan de båda kollegorna är underbar. (MM)

”Glädjens brunn” av Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik
”Glädjens brunn” av Emmy Abrahamson och Hanna Jedvik

Lina Arvidsson: Mörka vrår (Hälsingemorden, del 1)

Förlag: Lind & co, Uppläsare: Anna Maria Käll

Väktaren Annie Ädel bor trångt i Stockholm med pojkvännen Wille. Hon drömmer om polishögskolan, men när de får ta över svärmors stora hus i Hälsingland flyttar de. Annie märker snart att huset ruvar på hemligheter och att Wille blir en annan person där jämfört med i Stockholm. Varför är svärmor så tyst? Vart tar Wille vägen om kvällarna? Det förflutnas spöken gör sig påminda och idyllen är inte så idyllisk längre. Det här är en bok som jag knappt kunde sluta lyssna på. Otroligt spännande och välskriven! (MM)

”Mörka vrår” av Lina Arvidsson
”Mörka vrår” av Lina Arvidsson

Sara Strömberg: Skinn (Vera Bergström, del 3)

Förlag: Modernista, Uppläsare: Katarina Ewerlöf

I ”Skinn” levererar Sara Strömberg de tre viktigaste ingredienserna i en bra spänningsroman, enligt mig: ett spännande, oförutsägbart men trovärdigt fall, starka miljöbeskrivningar och – framför allt – en mångfacetterad, välskriven huvudperson. Vera Bergström är en anti-hjälte, en medelålders journalist på landsbygden utanför Åre som är omöjlig att motstå. Uppläsaren Katarina Ewerlöf fångar dessutom Vera klockrent, speciellt hennes lite bittra inre monolog i kontrast till hennes artiga men lite burdusa sätt att gräva i det kalla fallet i Storlien.

”Skinn” av Sara Strömberg
”Skinn” av Sara Strömberg
Lisa Marques JagemarkSkicka e-post
Marie MagnussonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons