Annons

Tittarna tappar makten i finalen

Melodifestivalen • Publicerad 8 mars 2022
Snart är det dags att rösta fram det vinnande bidraget i Melodifestivalen – men makten delas mellan publiken och den internationella juryn. Arkivbild.
Snart är det dags att rösta fram det vinnande bidraget i Melodifestivalen – men makten delas mellan publiken och den internationella juryn. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Melodifestivalens final på lördagen ska makten om vilket bidrag som ska skickas till Turin delas upp. Tv-tittarna står för 50 procent, via telefon- och app-röstning, och den inbjudna internationella juryn står för 50 procent.

Om två bidrag får lika många poäng är antalet röster från tittarna utslagsgivande, enligt ett pressmeddelande. Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.

Annons

Jurygrupperna som är med och avgör finalen i år kommer från Nederländerna, Finland, Spanien, Australien, Tjeckien, Irland, Israel och Italien.

Insamlade medel genom telefonrösterna går även under finalen till Radiohjälpens arbete för nödlidande människor som drabbas av kriget i Ukraina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons