Annons

Tomas Polvall: Tomas Polvall: ”Min politiska uppfattning skiljer sig radikalt från Rasmus, men han bör bemötas med argument.”

Den danske advokaten och politikern Rasmus Paludan har väckt stor uppståndelse genom sin tydligt provokativa kritik av islam. Följderna har blivit mordhot, polis- övervakning och mängder av rubriker. Nu berättar Paludans pappa, kulturjournalisten Tomas Polvall, för första gången om sin syn på händelserna och sin sons agerande.
Tomas PolvallSkicka e-post
Krönika • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 24 maj 2019
Tomas Polvall
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den danske advokaten och politikern Rasmus Paludan ses här i Roskilde, en sekvens ur en film på YouTube.
Den danske advokaten och politikern Rasmus Paludan ses här i Roskilde, en sekvens ur en film på YouTube.Foto: YouTube

När min yngste son Martin arbetar i New York bor jag i hans lägenhet i Köpenhamn. Bilen är parkerad på gatan utanför, cykeln den var lastad med används för att utforska staden.

En dag när jag cyklar svänger jag in på gatan där min äldste son Rasmus bor. Han kan inte bo hemma. Det har jag läst om i tidningen. Han riskerar att mördas då. Jag ser upp mot hans lägenhet. Jag hjälpte honom med flytten.

Annons

Med tanke på att han blivit överfallen vid flera tillfällen och är mordhotad kunde man kanske tänka sig att de som hotar honom kritiseras för sin kriminalitet. Det görs inte. Det är min son som kallas kriminell och annat nedsättande. ”Paludan hjärnskadad” var rubriken i en dansk tidning. När jag såg den trodde jag att terroristerna överfallit honom, men historien var mer än tio år gammal.

Jag satt på färjan till Helsingör på väg hem till Hornbæk, norr om Helsingör, där vår familj bodde i 26 år. Mobilen ringde. En läkare från Rigshospitalet frågade om jag var Rasmus Paludans far. Jag bekräftade. Min son hade råkat ut för en olycka. En bilist hade kört på honom när han cyklat. Är det allvarligt? Mycket, svarade läkaren. Kommer han att överleva? Det vet vi inte. Jag kommer så fort jag kan. Jag ringde hustrun, berättade vad som hänt, bad henne ordna passning till de andra barnen medan jag fixade övernattning i Köpenhamn.

Rasmus opererades på kvällen. På morgonen när vi satt vid hans säng och väntade på att han skulle vakna kom en sjuksköterska och körde iväg honom för kontrollundersökningar. När hon kom tillbaka var det med besked om att komplikationer uppstått. Rasmus skulle opereras igen. Så där fortsatte det några dagar.

Konvalescensen blev lång. Rasmus fick avbryta sina juridikstudier, men när han väl kom i gång gick det bra. Han var en av de bästa det året han fick sin examen. En tid senare blev han advokat och fick på dansk rekordtid rätt att vara advokat även i hovrätten.

Danska medier har snokat reda på den här olyckan och antyder att han ännu kan vara hjärnskadad. Därför kontaktar de mig. De vill att jag ska berätta att olyckan förändrade honom och att han blev knäpp i huvudet. Modern ringde de inte till utan körde till hennes gård. En väninna på besök sade att hon inte var intresserad av att tala offentligt om vår son.

Rasmus Paludan under en aktion där Koranen bränns upp. En sekvens ur en film på YouTube.
Rasmus Paludan under en aktion där Koranen bränns upp. En sekvens ur en film på YouTube.Foto: YouTube
Koranen har placerats på en grill för att eldas upp. En aktion med Rasmus Paludan på plats. En sekvens ur en film på YouTube.
Koranen har placerats på en grill för att eldas upp. En aktion med Rasmus Paludan på plats. En sekvens ur en film på YouTube.Foto: YouTube

Orsaken till att Rasmus Paludan är mordhotad och att han förföljs är att han demonstrerar mot islam på ett provokativt sätt. Han säger att Koranen är en skitbok och att profeten Muhammed var en pedofil och mördare. En del muslimer tycker illa om att höra det och hotar att döda honom.

När han demonstrerar bränns bilar, skyltfönster krossas och sten kastas mot polisen. De som ställer till oroligheterna skickar ett tydligt budskap. Håna inte islam. De har nästan lyckats tysta obekväma kritiker. Sedan mordförsöken på Muhammedtecknarna och Lars Vilks har ytterst få i Norden hånat och förlöjligat islam.

Provocerande, ironiska och hånfulla texter, bilder och teckningar är en del av yttrandefriheten. Det finns massor av sånt i danska tidningar. Tidningen Politikens läsare har under många år kunnat glädja sig åt massor av tuffa teckningar. Två av de mest karikerade personerna i Politiken när Muhammedteckningarna publicerades var Pia Kjærsgaard och Anders Fogh Rasmussen. Kjærsgaard avbildades som råtta, häxa och forntidsödla. Statsminister Fogh Rasmussen tecknades som en stenåldersman med en påk i handen. Karikatyrerna av danska politiker var mycket elakare än teckningarna av Muhammed.

Kände Kjærsgaard och Fogh sig förödmjukade, provocerade och kränkta? Mycket möjligt, men de accepterade yttrandefrihetens spelregler. Det mest uppenbara under krisen var att de styrande i många muslimska länder inte gjorde det. De krävde att Jyllandsposten skulle be om ursäkt. De tyckte att tidningen borde rådfrågat muslimska organisationer före publiceringen. De ansåg att Jyllandsposten var ansvarig för ambassadbränningarna, upploppen och morden.

Jag har varit journalist största delen av mitt vuxna liv. Jag har aldrig tillhört den kollegiala sorten. Jag anser att en stor del av journalistiken gör mer skada en nytta. Mest relevant för den situation Rasmus befinner sig i är att vad som helst kan skrivas och yttras om honom. Personer med avvikande uppfattningar när mediedrevet går är chanslösa. Hur det upplevs att vara utsatt för mediernas drev har Mia-Marie Hammarlin skrivit om ”I Stormens öga.” Medieskandaler är övningar i social grymhet, en häxjakt med självutnämnda bödlar.

Annons

Min politiska uppfattning skiljer sig radikalt från Rasmus, men det är obehagligt att läsa det som skrivs om honom. Han bör, som min andre son Martin påpekat i flera intervjuer, bemötas med argument.

Tomas Polvall, kulturjournalist och författare.
Tomas Polvall, kulturjournalist och författare.

Annons
Annons
Annons
Annons