Annons

Trio aktuella konstnärer

Konsthösten runt om i Skåne har gott om stora utställningar, vilket vi i förra veckan visade med ett framåtblickande schema. Nu börjar också flera lokala aktörer att öppna för hösten. Här är tre av dem.
Konst • Publicerad 29 augusti 2018
En av Iréne Håkanssons blommålningar.
En av Iréne Håkanssons blommålningar.Foto: Privat

På Åhus kulturhus Aoseum flyttar på lördag (1 september) Christine Högbergs färgrika målningar in, med plats för både porträtt och fantasi. Hon är född 1945, och även om adressen numera finns i Frankrike har hon under en tid bott i Åhus.

På sin hemsida skriver hon så här om sin konst: ”Motiven är hämtade från yrkeserfarenheter som psykolog och terapeut. Symboliskt, karakteristiskt, färgstarkt, feminint. Stilen är mångkulturell och reflekterar förståelse för själens bräcklighet.”

Annons

Vernissage på lördag (kl 14-16), med 16 september som sista dag.

Öppnat har redan utställningen med Iréne Håkanssons tavlor på kvarnbyggnaden vid Bengtemölla, utanför Brösarp. Håkansson är från Yngsjö och det här blir tredje året i rad som hon visar sitt måleri just här. Sista dag är 16 september.

– Det är nytt måleri jag visar, och det som främst har inspirerat mig den senaste tiden är blommor. En del har undrat om den eller den blomman är en prästkrage, eller kanske en solros? Jag vet inte har jag svarat, allt är fantasiblommor, berättar hon.

Idén till blomtemat fick hon efter att ha sett en utställning med Emil Nolde, där en hel vägg var fylld av hans blomtavlor.

Målning av Eva-Carin Andersson.
Målning av Eva-Carin Andersson.Foto: Privat

Den tredje aktuella utställningen är en stor återkommande jurybedömd salong på Romelegården, mellan Skurup och Veberöd. En av dem som antagits till årets salong är Eva-Carin Andersson, bosatt utanför Tollarp.

Även om konsten alltid funnits där är det först som pensionär som hon på allvar tagit tag i penseln. Så har hon till exempel studerat konst vid Önnestads folkhögskola (ett extra år pågår just nu), och nu har hon fått fem inskickade målningar antagna till en jurybedömd utställning på Romelegården.

– Det här är en stor utställning, öppen för konstnärer i Norden, och det känns givetvis jättekul att juryn fastnade för mina bilder bland alla som skickat in, säger Eva-Carin Andersson.

Utställningen har vernissage på lördag, 1 september, och pågår endast en dryg vecka. Final på självaste valdagen.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons