Annons

Tron, hoppet och konsten

Textilkonstnären Maria Blombärg ställer ut flera nya verk i S:ta Maria Kyrka i Åhus i sommar. Trots sin långa erfarenhet blir hon fortfarande förvånad när hon ser sina egna skapelser.
Kultur • Publicerad 13 juli 2008
I sommar ställer textilkonstnären Maria Blombärg ut i Åhus kyrka.
I sommar ställer textilkonstnären Maria Blombärg ut i Åhus kyrka.Foto: 

Snett ovanför den tunga bruna porten inne i Åhus kyrka hänger en av Åhuskonstnären Maria Blombärgs tavlor.

Den är skapad för flera år

Annons

sedan, men Maria Blombärg får inga nostalgiska känslor utan ser den snarare med nya ögon.

- Än idag kan jag bli förvånad över tavlor jag gjort, säger hon och skjuter upp porten.

- När man blir för duktig bli man dålig, skapandet blir slentrianmässigt. När jag känner att jag är för duktig går jag ut ur ateljén och när jag kommer tillbaka tänker jag att jag inte kan

någonting och börjar om. Det är nog därför jag kan se på de äldre verken så här.

Utställningen "I vår Herres hage" visar bara några få äldre tavlor, de flesta verk är skapade just till utställningen i det lilla kyrkorummet. Samtliga tavlor anknyter på något sätt till

bibeln: "Fägring stor" hänger mitt emot "Lärljungar".

- Titlarna bara rann fram. Och det var nog för att jag visste att jag skulle ställa ut i kyrkan. Det var så enkelt, säger Maria Blombärg.

Hon ser tavlorna som en kommentar till tillståndet i världen.

- Jag söker lösningar på allt elände. Det är inte så lätt att vara glad och positiv med allt som händer i världen Man blir orolig för miljön, ser hur människor tillfogar andra människor smärta, man blir förbluffad över hur man behandlar djur.

- Har man inget hopp har man det svårt. Jag är troende, men jag kan inte svara på om det är min tro som driver mig att göra det här.

Annons

Inspirationen till verken är hämtad, precis som tidigare, från upplevelser ute i naturen.

- Jag gör inte abstrakta verk. Jag är ute och upplever naturen. Där kan jag känna en viss eufori över att jag har chansen att uppleva det här. Och så får jag en bild i huvudet. Så det där landskapet kanske är en bild av flera olika landskap, säger hon och nickar mot en liten tavla som skiftar i ljust gröna nyanser.

Hon köper inte nya tyger till sin konst utan använder material från gamla kläder och hon färgar aldrig tyget.

- Det är ekologiskt, förr var det ingen som brydde sig om sådant men nu ligger det i tiden, säger hon.

Sommarutställningen är hennes sista i år, men hon planerar att ställa ut i Washington DC nästa år. Då blir det en samlingsutställning, eftersom andra engagemang tar upp mycket tid numera. Separatutställningar har hon därför i princip inte tid med längre och känner sig därför extra glad över att ha tid och möjlighet att ställa ut i Åhus i sommar.

- Den här utställningen är en lyckoträff.

Fotnot: "I vår herres hage" visas fram till

den 8 augusti.

Susanne Claesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons