Annons

Tusse: Tror vi har goda chanser i Eurovision

Tusse Chiza vann Melodifestivalen överlägset – nu försöker han att vända blicken mot Europa. Samtidigt väntar gymnasiestudier och vardagen i Tällberg.
Melodifestivalen • Publicerad 14 mars 2021
Tusse Chiza vann Melodifestivalen överlägset med biraget "Voices".
Tusse Chiza vann Melodifestivalen överlägset med biraget "Voices".Foto: Erik Simander/TT
Förutom Eurovisionsatsningen väntar en hel del plugg – till våren tar 19-åringen även studenten.
Förutom Eurovisionsatsningen väntar en hel del plugg – till våren tar 19-åringen även studenten.Foto: Erik Simander/TT

Tusse Chizas röst är hes dagen efter Melodifestivalvinsten. Han har fortfarande inte riktigt förstått vad som hände, när han slog rekord i antal röster från folket och vann stort med bidraget "Voices".

– Jag tänker bara på Loreen, vad kände hon? säger Tusse Chiza.

Annons

Den 19-åriga Tällbergsbon har haft Loreen som en schlagerförebild sedan hon vann Eurovision med superhitten "Euphoria" 2012. Själv var han tio år gammal och blev helt tagen.

– När jag såg det kände jag: "påminn mig om att aldrig vara med i det där programmet". Som jag sade i en tidigare intervju, "det är bara gudar som gör Mello".

Större nummer

Trots att rösten är hes hävdar Tusse Chiza att det blev en relativt tidig kväll, efter lite firande med sina dansare.

– Men jag somnade inte, jag låg och stirrade in i en vägg och försökte greppa vad som hade hänt, men det gick inte, säger han.

Den 18 maj väntar semifinalen i Eurovision Song Contest i Rotterdam, och under måndagen ska han tillsammans med sitt team planera hur numret kan lyfta ännu mer.

– Jag tror att det kommer att gå riktigt bra, jag tror att vi har goda chanser. Vi har Sveriges bästa låtskrivare, bästa koreografer och bästa scennummerskapare, säger Tusse Chiza.

TT: Hur ska du ladda upp?

– Jag kommer att sätta mig i skolan och få distans till det här lite, det är jättesvårt att förstå vad som har hänt. Sedan ska vi göra numret lite större, göra lite småförändringar för att lyfta det ännu mer.

Parallellt med Eurovisionsatsningen ska Tusse Chiza, som kallar sig för en "plugghäst", ta studenten. När programledaren Måns Zelmerlöw frågade Tusse Chiza om han var "taggad på Eurovision" svarade 19-åringen "På måndag har jag en naturkunskapsinlämning som jag är väldigt taggad på".

– Jag har faktiskt inte pratat med min naturkunskapslärare än, jag hoppas att jag kan skjuta fram den lite men det är klart att den ska in, säger han.

"Ultimata revanschen"

Annons

Under presskonferensen efter lördagens tävling lyfte Dinah Yonas Manna från The Mamas vikten av att svarta artister nu har röstats fram till vinnare i Melodifestivalen tre år i rad.

– För mig visar det att vi har kommit så långt att det inte spelar någon roll, om låten och artisten är bra så står det inte i vägen längre. Det är så det borde ha varit från första början, säger Tusse Chiza.

Han ser också sin vinst som en känga till alla som har kritiserat honom för sin normbrytande klädstil genom åren.

– Det ska inte behövas en Melodifestivalvinst för att man ska fatta att man kan vara sig själv, men det här är den ultimata revanschen, säger han.

Fakta: Tusse Chiza

Tousin "Tusse" Chiza är född 2002 i Kongo-Kinshasa.

Han kom till Sverige 2009 som flyktingbarn, och bor med sin bonusfamilj i Tällberg i Dalarna.

2018 deltog han i TV4:s "Talang" och tog sig till semifinal. Året därpå vann han "Idol" och släppte singeln "Rain".

Nu är han aktuell som Melodifestivalvinnare med bidraget "Voices". Låten är skriven av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons