Annons

Tv-recension: Öppet slut i Line of duty

Det ryktas att den sjätte omgången av den brittiska kriminalserien ”Line of duty” är den sista – och seriens slut kan också tolkas som såväl en avslutning som en möjlighet till en fortsättning.
Tv-recension • Publicerad 12 maj 2021
Den sjätte säsongen av den brittiska serien "Line of duty" med bland andra Vicky McClure och Kelly Mcdonald har premiär på SVT Play den 17 maj.
Den sjätte säsongen av den brittiska serien "Line of duty" med bland andra Vicky McClure och Kelly Mcdonald har premiär på SVT Play den 17 maj.Foto: SVT
Martin Compston är tillbaka i den sjätte säsongen av "Line of duty".
Martin Compston är tillbaka i den sjätte säsongen av "Line of duty".Foto: SVT

Serieskaparen Jed Mercurio får gärna sätta sig och skriva en fortsättning på berättelsen om den brittiska antikorruptionsenheten AC-12. Om han nu hinner – upptagen som han är med att bland annat skriva en fortsättning på ”Bloodlands”, den utmärkta serie som just nu går att streama på C More.

Det har blivit lite av en tradition att varje säsong av ”Line of duty” ska ha en känd gästskådespelare, som eventuellt är korrumperad och ännu en av dessa som sålt sig till den organiserade brottsligheten. Vi har tidigare sett bland andra Keeley Hawes, Thandiwe Newton, Polly Walker och Stephen Graham. I säsong sex är det Kelly Macdonald, från filmer som ”Trainspotting” och ”Gosford Park”, som gästspelar.

Annons

Hon är Jo Davidson – en utredare som i sin tur utreds av antikorruptionsenheten AC-12 sedan mordet på den undersökande journalisten Gail Vella uppenbarligen inte blivit ordentligt skött.

Kommissarie Kate Fleming, som spelas av Vicki McClure, är förflyttad till Davidsons avdelning. Hon slits där mellan lojaliteter när hennes förre detta partner och vän Steve, som spelas av Martin Compston, riktar misstankar mot hennes chef. När det verkar som att Davidson med berått mod hindrar polisen från att gripa en person som tros vara skyldig till mordet på Veila stärks givetvis misstankarna.

Och där slutar jag att berätta. Alla som har följt denna briljanta serie tidigare vet att mycket bygger på överraskningar och vändningar, att saker inte alltid är vad de ser ut att vara – och att även de som verkar vara "the good guys" kanske inte är det. Vem är den fjärde mannen? Eller kvinnan? Vilken roll har exempelvis den irriterande Patricia Carmichael, som spelas av Anna Maxwell Martin, som än en gång dyker upp för att sätta käppar i hjulet för anti-korruptionsenheten. När Carmichael ler – då darrar den starke.

Några väl iscensatta skottlossningar, ett antal för serien typiska förhör och mer personliga inblickar i hur det motarbetade jobb som Kate, Steve och deras boss Hastings ägnar sig åt faktiskt påverkar dem, gör även denna – den eventuellt sista säsongen av ”Line of duty” – till oumbärligt tv-tittande.

Det är inte den starkaste av de sex säsongerna, men om jag skulle motivera detta skulle jag vara tvungen att spoila serien. Så avgör själv. Och AC-12-trion är mycket välkommen åter.

Fakta: Line of duty, säsong 6.

Genre: Polisserie.

Premiär: 17 maj på SVT Play.

I rollerna: Martin Compston, Vicki McClure, Adrian Dunbar, Kelly Mcdonald, Shalom Brune-Franklin, Anna Maxwell Martin.

Regi: Daniel Nettheim, Gareth Bryn, Jennie Darnell.

Betyg: 4.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons