Annons

Tv-recension: Politisk thriller i snabbt tempo

Skrämmande aktuell och berättad i ett rasande snabbt tempo. Denna den fjärde säsongen av ”Borgen” är minst lika bra som de tre tidigare – och mer spännande.
Tv-recension • Publicerad 13 april 2022
Sidse Babett Knudsen är tillbaka i sin paradroll, som den danska politikern Birgitte Nyborg i "Borgen – riket, makten och äran". Pressbild.
Sidse Babett Knudsen är tillbaka i sin paradroll, som den danska politikern Birgitte Nyborg i "Borgen – riket, makten och äran". Pressbild.Foto: Mike Kollöffel/Netflix
En stor oljefyndighet upptäcks på Grönland, vilket snabbt leder till problem, inte minst för den nyblivne Arktisambassadören Asger (Mikkel Boe Følsgaard) i "Borgen – riket, makten och äran". Pressbild.
En stor oljefyndighet upptäcks på Grönland, vilket snabbt leder till problem, inte minst för den nyblivne Arktisambassadören Asger (Mikkel Boe Følsgaard) i "Borgen – riket, makten och äran". Pressbild.Foto: Mike Kollöffel/Netflix

När de tidigare säsongerna av danska "Borgen" skulle lanseras utomlands som dvd-boxar sorterades dessa in under samlingsbegreppet nordic noir. Och det var ju helt fel. "Borgen" var ingen kriminalhistoria, det var ett politiskt drama. Det enda den hade gemensamt med serier som "Bron" och "Wallander" var att den var producerad i Skandinavien.

Säsong fyra skulle dock kunna kallas för nordic noir. För den är inte bara ett politiskt drama utan också en politisk thriller med mängder av vändningar, som berättas i ett rasande tempo.

Annons

Huvudpersonen Birgitte Nyborg, en gång statsminister, är nu utrikesminister i en samlingsregering. Hennes före detta "spin doctor" Katrine Fønsmark har återgått till journalistiken och blivit chef på sin gamla tv-kanal.

En stor oljefyndighet upptäcks på Grönland, vilket snabbt leder till problem. För många grönländare innebär de hägrande miljarderna en möjlighet till självständighet från Danmark, medan andra inser hur miljön skulle förstöras.

Nyborgs parti gick till val på att bevara miljön, kan hon verkligen säga ja till oljeexploatering i den känsliga Arktis-miljön?

Och så är vi snabbt inne i en spännande story som utspelas under några dagar. Ryssland, Kina och USA dras in i spelet, en ung grönländare hittas död i vad som sägs vara ett självmord, en främmande drönare kraschar ute i vildmarken och mystiska soldater kränker det danska territoriet. Ett tredje världskrig hotar om inte de trixande politikerna kan komma överens.

Lojaliteter skapas och bryts. Pragmatik gör att ideal får står tillbaka. Vänner blir fiender och tvärtom. Samtidigt måste Nyborg tackla sin son Magnus, som har blivit aktiv miljökämpe och deltar i olagliga aktioner. På tv-kanalen börjar Fønsmarks ledarstil väcka stor irritation.

Denna den fjärde säsongen av ”Borgen” är minst lika bra som de tre tidigare – och mer spännande. Kanske knyts de flesta trådar ihop lite väl lätt i slutet, men jag köper det. Det är en tv-serie för vår tid, skrämmande aktuell med tanke på det världspolitiska läget och med en alltför sann skildring av hur kommunikation sker med mobiler och sociala medier. De åtta timmarna går mycket fort.

Fakta: "Borgen – riket, makten och äran"

Originaltitel: Borgen - riget, magten og æren

Genre: Drama

Premiär: 14 april 2022 på Netflix

I rollerna: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Boe Følsgaard med flera

Regi: Per Fly, Mogens Hagedorn, Dagur Kári

Antal avsnitt: 8

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons