Annons

Tydligt parti för Depp i sociala medier

Parallellt med förtalsrättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard har en folkdomstol bildats på sociala medier. Där är det tydligt vem som är den skyldiga.
Nöje • Publicerad 5 maj 2022
Amber Heard har under veckan vittnat i rättegången som inleddes den 11 april.
Amber Heard har under veckan vittnat i rättegången som inleddes den 11 april.Foto: Elizabeth Frantz/AP/TT

Det är upp till domstolen i Virginia, USA, att avgöra om Amber Heard är skyldig till förtal av sin före detta make Johnny Depp. Men redan från start följde många människor rättegången, som livesänds via Youtube, och tog ställning för målsägande Depp.

– Det är ju väldigt intressant att det kan vara så offentligt, att man får se hela processen och så många kan uttrycka vad de tänker om det de ser. Det är relativt nytt, förklarar Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och som bland annat forskar om nätkulturer.

Depp nekar

Annons

Bakgrunden är en krönika som Amber Heard skrev i Washington Post 2018 där hon beskrev sig själv som "en offentlig person som har upplevt våld i en nära relation".

Johnny Depp stämde henne för förtal på 50 miljoner dollar och Amber Heard i sin tur kräver 100 miljoner dollar för det "omfattande fysiska våld och de övergrepp" som hon påstår att han utsatt henne för.

Johnny Depp har hela tiden nekat till påståendena och menar i stället att det är hon som utsatt honom för psykisk och fysisk misshandel.

Rättegången är nu inne på fjärde veckan och på många sociala medier följs, diskuteras och kommenteras det som sker i långa trådar. Irena Požar har följt rättegången och anser att det är oroande vilka proportioner samtalet utanför rättssalen tagit.

– Det som är obehagligt är att det livesänds okommenterat, så att även de som inte har koll på hur rättssystemet fungerar i USA drar egna slutsatser. Det här blir ju som en lägereld för hela världen att samlas kring, säger hon.

Stjärnstatus

Att så många engagerat sig i frågan och tagit ställning för Johnny Depp kan delvis bero på hans stjärnstatus och att han spelat många folkkära rollfigurer som kapten Jack Sparrow, Edward Scissorhands, Willy Wonka och Gellert Grindelwald. Men det handlar också om ett tuffare och skarpare tonläge i kölvattnet efter metoo.

– Det är ju strukturer som samhället är uppbyggt av; män är alltid viktigare än kvinnor. Det är inget vi tänker på utan vi har fostrats in i det, säger Elza Dunkels.

Även Irena Požar gör kopplingen till metoo.

– Det är en extremt omfattande kampanj mot Amber Heard och det finns en väldigt kvinnohatisk underton. Jag ser samma mekanismer som i desinformations- och påverkanskampanjerna under det pågående Ukrainakriget eller i samband med val, säger Irena Požar.

Smutskastningskampanj

Požar tror att Amber Heard redan är förloraren i den här situationen och att det inte bara kommer att få konsekvenser för henne, utan följdverkningar i hela samhället. Smutskastningskampanjen kan avskräcka andra som har utsatts för sexuellt våld.

Annons

– Jag trodde det skulle vara mer balanserat och är förvånad över hur rått och omfattande det blivit. Oavsett vad domen blir så kommer hon ha svårt att hämta sig från smutskastningskampanjen. Det hon går igenom nu är många kvinnors mardröm och det bidrar till ett nedtystande, säger hon.

Fakta: Detta har hänt

Johnny Depp och Amber Heard träffades 2009 på en filminspelning och gifte sig 2015. Två år senare skilde de sig.

Heard säger att problemen i relationen började 2012 och hon menar att Depp drack och tog droger och att han var våldsam och svartsjuk.

2018 skriver Amber Heard en debattartikel i tidningen Washington Post där hon beskrev sig själv som "en offentlig person som har upplevt våld i en nära relation".

Johnny Depp stämmer Amber Heard på 50 miljoner dollar för förtal.

Amber Heard kräver i sin tur 100 miljoner dollar för det "omfattande fysiska våld och de övergrepp" som hon påstår att Johnny Depp utsatt henne för.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons