Annons

Ultraprocessad mat är ett hot vår fysiska och psykiska hälsa, hävdar brittisk läkare i ny bok

Den ultraprocessade maten är främsta skälet till livsstilssjukdomar. Det hävdar brittiske läkaren och forskaren Chris van Tulleken i sin bok ”Vad vi äter”.
Här presenteras belägg som stödjer dessa antaganden. Men stundtals drar han iväg för långt, då den sammantagna forskningen spretar.
Recension • Publicerad 9 mars 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sakprosa

Vad vi äter - om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den

Författare: Chris van Tulleken

Översättare: Karin Wijk

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Chris van Tulleken är brittisk läkare och programledare på BBC. Han samarbetar också med Unicef och WHO kring barnnutrition och hur företag påverkar vår hälsa.
Chris van Tulleken är brittisk läkare och programledare på BBC. Han samarbetar också med Unicef och WHO kring barnnutrition och hur företag påverkar vår hälsa.Foto: Jonny Storey

Nu för tiden är det den ultraprocessade maten, benämnd UPF, som är i fokus för människors hälsoproblem, inte mättat fett eller socker. Alltså hårdbearbetad industritillverkad mat som är fylld av tillsatser, som aromer, färgämnen, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, sötningsmedel och mycket annat.

Chris van Tulleken gör en ambitiös genomgång om hur den ultraprocessade maten kan påverka vår kropp och att vi blir beroende av den. Han ser UPF som främsta skälet till att vi har en explosionsartad ökning av livsstilssjukdomar, som fetma, diabetes, depression, och även cancer och demens.

Annons

Författaren Mats-Eric Larsson fick mycket uppmärksamhet när han skrev om samma ämne i sin bok ”Den hemliga kocken” 2007. Året därpå kom amerikanske matskribenten Michael Pollan ut med boken ”Till matens försvar”. Han propagerade för grönsaker istället för kött och gav rådet att undvika mat med onödiga tillsatser.

”Även om människosläktet drabbas av livsstilssjukdomar, som kan bero på dålig kost, så lever vi allt längre”

Chris van Tulleken har viktiga poänger. Mycket mat som säljs är dålig och när han beskriver alla tillsatser som används vid tillagning av kyckling på KFC blir man lätt illamående. Här finns ändå en paradox att fundera över. Även om människosläktet drabbas av livsstilssjukdomar, som kan bero på dålig kost, så lever vi allt längre. Hälsan är god i många åldersgrupper och när jag besöker mitt gym ett par gånger i veckan förundras jag över alla pigga och vältränade pensionärer som tycks leva ett gott liv. Så såg det knappast ut för några decennier sedan.

Författaren ger inga råd om hur vi bör äta. Men en sak nämner han. Bli mataktivist och välj bort det dåliga.

”Vad vi äter” av Chris van Tulleken
”Vad vi äter” av Chris van Tulleken
Jan BärtåsSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons