Annons

”Under” är en fin skildring av tonårens kompisrelationer

Ett kompisgäng och en hög mystiska kuvert. Det är grunden för Anna Ahlunds fina roman ”Under”, som verkligen visar hur det är att vara ung vuxen.
Recension • Publicerad 18 november 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Unga vuxna

Under

Text: Anna Ahlund

Illustrationer: Johan Unenge

Förlag: Natur & kultur

Anna Ahlund skildrar ofta HBTQ-frågor och relationer i sina ungdomsromaner.
Anna Ahlund skildrar ofta HBTQ-frågor och relationer i sina ungdomsromaner.Foto: Jessica Ahlfont

”Under” är en lite annorlunda roman om ett kompisgäng. Alla får varsitt kapitel där deras del av historien berättas, där vi lär känna den enskilda personen, men också hela gänget och deras dynamik.

Allt börjar med Lukas, som en dag får ett kuvert i sitt skåp i skolan. I kuvertet finns en målning på en staty föreställande en naken man med en lyra i händerna. Statyn finns på den gamla kyrkogården i Uppsala och gänget bestämmer sig för att gå dit och se vad som kommer att hända. Alla är säkra på att det måste vara något helt fantastiskt som kommer att visa sig.

”Som ung vuxen kan man garanterat känna igen sig i minst en av vännernas historier.”
Annons

En efter en får vännerna varsitt kuvert med en bild i sitt skåp. De tas till olika platser i Uppsala, i olika konstellationer, och det leder till flera spännande och oväntade händelser. De inser saker om sig själva, varandra och hur det är att vara människa. Frågan är om det var tanken bakom bilderna, eller om det bara händer ändå?

Anna Ahlund skriver fint om vännerna i Uppsala. De blir mänskliga och står för olika saker; de har olika bakgrund, pronomen och livssituation. Men allt får vara naturligt och bara vara. Språket är enkelt men samtidigt vackert och som ung vuxen kan man garanterat känna igen sig i minst en av vännernas historier.

”Under” av Anna Ahlund
”Under” av Anna Ahlund
Ida NorinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons